Dünyada eşi olmayan 'Kayıp Aydınlanmanın İzinde' sergisi görücüye çıktı

TAKİP ET

Dünyada ilk olma özelliği taşıyan, Ortaçağ İslam coğrafyasının astronomi alet ve makinelerini 3D yazıcıyla yeniden tasarlayan Samsun Bilim ve Sanat Merkezi bünyesinde Bilim Gençlik Grubu oluşturan gençlerin sergisi büyük ilgi gördü

Samsun Bilim ve Sanat Merkezi (Samsun BİLSEM) bünyesinde Bilim Gençlik Grubu’nu oluşturan 10 genç, yaşıtlarına verdikleri eğitim desteğiyle Ortaçağ İslam coğrafyasındaki bilim insanlarının tıp, mühendislik, astronomi alanlarında yaptığı alet ve makineleri Tinkercad, App Inventor, Cura gibi bilgisayar programları aracılığıyla 3D yazıcı kullanmak suretiyle yeniden tasarladı. Gençlerin eserleri 13-18 Ocak 2022 tarihleri arasında Samsun Bilim ve Sanat Merkezi’nde açılan sergide görücüye çıktı. Binlerce kişinin ziyaret ettiği sergi, ziyaretçilerden tam not aldı.

‘BİLİM İNSANLARININ ÇALIŞMALARI TANITILDI’

Serginin açılışında konuşan Samsun Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Civan Çelik, “Eğitim merkezimiz bünyesinde Bilim Gençlik Grubu oluşturan 10 gencin öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı için yenilikçi fikirler temasıyla ‘Kayıp Aydınlanmanın İzinde’ ismiyle hazırlanan proje hibe almaya hak kazandı. İslam bilim tarihçisi Fuat Sezgin anısına ayrı bir motivasyonla hazırlanan projeye üç ay boyunca çalışan gençler; Ortaçağ İslam coğrafyasında tıp, mühendislik, astronomi alet ve makinelerini tinkercad, app inventor, cura programları aracılığıyla yeniden 3D yazıcıyla tasarlayıp görücüye çıkardılar. Zehravi, Cezeri, Nasiruddin Tusi, Müeyyeddin Urdi gibi bilim insanlarının çalışmalarını tanıtmış oldular” diye konuştu.

‘GEÇMİŞİN KAPISI ARALANDI’

Proje yürütücüsü Mehmet Köseoğlu ise serginin içeriğinde Meraga Rasathanesi’nin tanıtımı ve astronom Nasirüddin Tusi ile mühendis Müeyyeddin El-Urdi’nin astronomi gözlem aletleri, Endülüs tıp bilgini Zehravi’nin cerrahi aletleri, El-Cezeri’nin mühendislik harikaları, savaş makineleri, Cabir Bin Hayyan’ın simya deneyleri, Kindi’nin ahlak felsefesi, İbni Sina’nın Eczanesi, müzik makamlarının ilk sahibi Abdülkadir Meragi’nin besteleri, Belh Ekolü’ndeki  İstahri, İbn Havkal  gibi haritacıların modern sanatla buluşan haritaları yer almaktadır. Empresyonizm, kavramsal sanat, Dadaizm, fovizm, kübizm, sürrealizm gibi sanat akımlarıyla İslam haritalarını gençlerin büyülü bir dünyaya sürüklediğini dile getirdi. 

18 Ocak 2022 tarihinde sona eren sergi, Ortaçağ İslam coğrafyasının bilimsel alet ve makinelerini günümüz modern bilimle inovasyonun derinliklerine ve dünyada ilk kez haritaların modern sanat akımlarıyla yorumlanmasıyla gezginlerine keyifli bir tarihi geçmişin bugünle buluşmasına kapı araladı” şeklinde konuştu. Öte yandan projenin görünürlüğü olan serginin önümüzdeki günlerde tekrar gün yüzüne çıkması hedefleniyor.