Samsun ilçelerinden hangisi il olacak? Bafra, Vezirköprü ve Çarşamba il olabilir mi?

TAKİP ET

Türkiye genelinde 19 ilçenin il olması için çalışmalara başlandı. Bir ilçenin il olabilmesi için özellikler açıklandı.

OKAN ÇAKIR - ÖZEL HABER: İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi kriterler bulunuyor.
Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için kıstaslar arasında.

SAMSUN’DA 100 BİNİ AŞAN 5 İLÇE VAR

1 Milyon 368 bin kişinin yaşadığı Samsun’da 100 Bin nüfusunu aşan 5 ilçe bulunuyor.

İlkadım: 333.518

Atakum: 242.171

Bafra: 142.190

Çarşamba: 140.664

Canik: 100.641

MERKEZ İLÇELER UYGUN DEĞİL

İlkadım, Atakum ve Canik ilçeleri Samsun merkez ilçeleri olduğu gerekçesiyle il olma şartlarına uygun değil.

ÇARŞAMBA İSE SAMSUN’U BÖLÜYOR

Çarşamba ilçesi ise;  Canik sınırından  Çarşamba ilçe merkezi arası mesafe karayolu ile 32 km olmasına rağmen, ilçenin Samsun ilinin merkezi konumuna çok yakın olması ve Çarşamba’nın il olması sonrasında Terme, Salıpazarı, Ayvacık ilçelerini Samsun merkezinden ayıracağı için Çarşamba’nın il olma ihtimali bulunmuyor.

BAFRA, SAMSUN’A ÇOK YAKIN

Yıllardır il olma hayalleri kuran Bafra ilçesinde ise Samsun’a olan uzaklığı 23km olması nedeniyle 30 km şartını yerine getiremiyor. Ayrıca Bafra ilçesinin Samsun merkezine doğrudan sınırı bulunması il olmasının önüne geçiyor. Bafra ilçesi, Atakum ilçesinin üst bölümleriyle doğrudan sınır hattı bulunuyor.

VEZİRKÖPRÜ UZAK AMA NÜFUSU AZ

Samsun’da merkeze uzaklığı ve konumu itibariyle il olma potansiyeli olan tek ilçe Vezirköprü. Fakat Vezirköprü ilçesi de nüfus olarak 90 Bin 310 kişi olduğu için 100 Bin sınırının altında kalıyor.

SAMSUN İLÇELERİNDEN İL OLACAK YOK

Bu verilere göre, Samsun’da il olma potansiyeline sahip hiçbir ilçe bulunmuyor.

TÜRKİYE'DE 25 İLÇEDE BEKLENTİ VAR

Şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasada kriterleri karşılayabilecek; İnegöl, Alanya, Polatlı,Çorlu, Siverek, Nazilli, Cizre, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş'in aralarında olduğu 24-25 ilçenin olduğu belirtiliyor.