Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken'e Samsun Emanet Edilecekti

TAKİP ET

Samsun'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen eski Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken hakkında 3 kez müebbet hapis ve , 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

 

Türkiye'yi sokağa döken 15 Temmuz'da FETÖ terör örgütüne bağlı TSK içindeki cuntacıların kalkışmasına sahne olan ihanet gecesinde Samsun'da da olağanüstü bir durum yaşandı.

 

15 TEMMUZ’DA SAMSUN’DA NELER YAŞANDI?

Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Samsun Valisi İbrahim Şahin'in 7 kez aramasına rağmen telefonuna bakmadı. Kışlada yaşanan hareketlilik, tutuklanan Tuğgeneral Eken'in savcılık ifadesine de yansıdı. Kışlaya aramaya giden Başsavcı vekili, "O namlular niye bize dönüktü" diye sordu.

 

Samsun Sahra Sıhhıye Okulu Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Başsavcı vekili'ni verdiği ifadesinde çok önemli ayrıntılar yer alıyor. İhanet gecesinden bir gün sonra şüpheli olarak çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konulan Eken'e, Başsavcı vekili tarafından yöneltilen sorularda 'darbe girişimiyle ilgili' tüm ayrıntılara yer verildi. Eken, ifadesinde FETÖ terör örgütüyle kendisinin ve yakınlarının bir ilişkisinin olmadığını, bağış veya yardım yapmadığını söylerken Başsavcı vekili tarafından, "Anayasal düzeni yıkmaya yönelik darbe teşebbüsü ile kendisine talimat gelip gelmediğini sordu. Eken, "22.15 sıralarında Yurt'ta Sulh Konseyi Başkanlığı'ndan yazı ve ekleri geldi. Başka irtibatım olmadı. Darbecilere katılmadım sadece kışla içinde tedbirleri arttırdım" dedi. 

 

NİZAMİYENİN ARKA KAPASINDAN KAÇARKEN YAKALANDI

Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken'in Sahra Sıhhiye Eğitim Merkezi Komutanlığında gözaltına alınması ile ilgili de detaylar ortaya çıktı. 


Garnizon Komutanı Eken 16 Temmuz günü gözaltına alınacağı gün kapıda bekleyen polisleri şaşırtmak için makam aracını merkez komutanlığının bulunduğu ön kapıya gönderdi. Polisler ön kapıya gelen makam aracında Garnizon Komutanı Mehmet Şükrü Eken'in bulunmadığını tespit etti.  Polisler bunun üzerine merkez komutanlığında geniş güvenlik önlemi aldı. Polislerin Garnizon Komutanı Mehmet Şükrü Eken'i arka kapıdan kaçmaya çalışırken yakaladığı öğrenildi.

 

 

TUĞGENERAL TERLEDİ

Başsavcı Vekili Emrullah İskenderoğlu'nun yürüttüğü soruşturmada, İskenderoğlu, Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken'e belki de tutuklanmasında önemli rol oynayan, 3 zor soru da yöneltti. O sorulara Eken'in verdiği yanıtlar ifadesinde aynen yer aldı. 

 

LİSTEDE NEDEN ADINIZ VAR?

SORU: Başsavcı vekili: 'Askeri birliklere gönderilen sıkı yönetim komutanları listesinin 63. sırasında Samsun ve Sinop Sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirilmiş olduğunuz, bu hususta herhangi bir talebinizin olup olmadığı, görevlendirmeden haberinizin olup olmadığı, isminizin ne şekilde listeye yazıldığı? 

CEVAP: Talimat geldikten sonra Samsun ve Sinop Sıkıyönetim Komutanı olarak ismimi gördüm. Ancak bu listeye kim tarafından ve ne şekilde yazıldığımı bilmiyorum. Bunu ancak beni listeye yazanlar bilebilir. Listeyi hazırlayanlarla herhangi bir irtibatım olmamıştır ve talimatta belirtilen emirlerin hiçbirine uymadım. Darbe yapanlara katılmadım. 

 

VALİYE NİYE DÖNMEDİNİZ?

SORU: 15/07/2016 akşamı Samsun Valisi Sayın İbrahim Şahin-in kullanmış olduğu telefonunuz 05........nolu telefonunuzun 23:43'den itibaren ısrarla aranıp ve mesaj çekildiği, görev ve toplanma yeri olarak Valilik Makamına çağrılacak olmanıza rağmen telefona cevap vermediğiniz tespit edilmiş olup, bu husustaki savunmanız? 

CEVAP:  Olay akşamı cep telefonumu yanıma almadım. Askerlere de sivil aramalar olduğunda telefonu bana getirmemelerini söyledim. Dolayısıyla sadece belirttiğim gibi kendi komutanımla görüştüm. İl Valisi benim amirim pozisyonunda değildir. Dolayısıyla benim valiye rapor verme gibi bir durumum yoktur.

 

 

TAM SİPER EMRİNİ KİM VERDİ?

SORU: 10-16/07/2015 tarihinde Sahra Sıhhiye Komutanlığında tarafımca arama yapılmaya gelindiğinde nizamiye girişi sağ ve sol tarafında ağaç kenarları ve sütre arkalarında tam siper halde namlusu tarafımıza doğrultulmuş şekilde silahlı personel görülmüş olup, askeri personele bu şekilde bekleme hususunda kimin ve ne için emir verdiği? 

CEVAP: Nizamiye girişine askerlerin belirtilen şekilde tam siperde beklemesiyle ilgili benim bir talimatım olmadı. Ben sadece emniyet tedbirlerinin artırılmasını istedim. Mahkeme kararı veya aramaya yönelik herhangi bir tavrımda söz konuşu olmamıştır. Karar gereğince Başsavcı Vekili olarak sizi ve polisler içeriye alınarak arama yaptırılmıştır. Mukavemet söz konusu değildir. 

 

 

MÜEBBET HAPİS İSTEMİ

Samsun’da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen eski Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken hakkındaki iddianame Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanarak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. İddianamede Eken hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanısıra, ‘Terör örgütü üyesi olmak’ suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası istendi.