Kadir Gürkan İMG'ye Konuştu

TAKİP ET

Samulaş Genel Müdürü Kadir Gürkan, Samsun İnternet Medya Grubu (İMG) üyelerini makamında ağırladı.

 

Samsun raylı sisteminin şehre büyük bir vizyon kazandırdığını belirten Gürkan; 'Raylı sistem üniversitemize kadar çıkması halinde Samsun ismine büyük marka değeri katacak' dedi.

 

 İMG'DEN, GÜRKAN'A ZİYARET

Samsun İnternet Medya Grubu (İMG) üyeleri Samulaş Genel Müdürü Kadir Gürkan'ı makamında ziyaret etti. Raylı sistem taşımacılığında Samsun'un büyük yol katettiğini ve şehrin vizyonuna ve marka değerine raylı sistemin büyük değer kattığını belirten Gürkan; 'Raylı sistemde şu anda Tekkeköy'e kadar hizmet veriyoruz. En büyük hedefimiz raylı sistemi üniversitemize kadar getrimek. Bunu başardığımızda hem maliyetlerimiz azalacak hem de büyük bir iş başarmış olacağız.' dedi.

 

 

ARTIK YERLİ TRAMVAY KULLANIYORUZ

Yurt dışından büyük maliyetlerle ithal edilen tramvay yerine yaptığımız titiz araştırmalar neticesinde Bursa'da bu işi yapan yerli bir firmayla anlaştıklarını belirten Gürkan; 'Bu sayede belediyemizin bütçesine 700 bin Avro para kazandırmış olduk. Daha önce 2.3 milyon Avro bedelle aldığımız tramvayı yerli firmadan 1.6 milyon Avroya mal ettik. İpekböceği adlı yerli tramvayı üreten firma Samsun için de Panorama adıyla bir tramvay üretti.' diye konuştu.

 

 

ÇOK DAHA KONFORLU VE ÖZEL YAPIM

Yeni alınan yerli tramvay panoromanın Samsunlulara hizmet vermeye başladığını dile getiren Gürkan; 'Samsunlulara yerli tramvayla hizmet vermeye başladık. Çok daha konforlu ve geniş bir kullanım alanı var. Engellilerin araca binmesi için tramvay içinde çok özel çalışmalar yapılmış. Bakım ve onarım süreleri de çok daha kısa. Yeni hattımızın açılması üzerine 8 de yerli tramvay satın aldık. İlk yerli tramvayımız geldi, testini yaptık ve yolcu taşımaya başladık." şeklinde konuştu.

 

 

YAZILIM PROGRAMINDAN BÜYÜK KAR ETTİK

10 Ekim 2010 tarihinde hizmete giren Hafif Raylı Sistem'de kullanılan izleme ve takip programının yetersiz kalması üzerine yeni bir sistem kurulması için Samulaş tarafından harekete geçildiğini sözlerine ekleyen Gürkan; 'Yapılan çalışma sonucunda yabancı firmalara ait programların maliyetinin yaklaşık 10 milyon TL'yi bulması yerli yazılımların ise yetersiz kalması nedeniyle yeni bir program oluşturulmasına karar verdik. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Teknopark işbirliğiyle yeni bir yerli izleme ve takip yazılımı ve programı yapılması için hemen harekete geçtik. Hazırlanan yazılım 100 bin TL maliyetle 3 ay içerisinde tamamlandı. 'Raylı Sistem İzleme ve Takip Programı' 6 ay önce Samsun Hafif Raylı Sistem'de kullanılmaya başlandı. Yazılım sayesinde hafif raylı sistem hattı 'Trafik Kontrol Merkezi'ne anlık olarak, tramvaylar arasındaki mesafe, tramvayın konumu, tramvayı hangi vatmanın kullandığı, vatmanların güzergahta belirlenen hız limitlerine uyup uymadıkları, tramvayın vardiya listesi ve görev alacak vatmanlar konularında bilgi akışı sağlanıyordu.' dedi.

 

 

BÜTÇEMİZİ VERİMLİ VE DOĞRU KULLANMAK ZORUNDAYIZ

Kullanılan mevcut programın yetersiz kalması sonucu yeni bir program kurulması için yaklaşık bir yıl önce arayış içerine girdiklerini anlatan Gürkan; "Katıldığımız teknik fuarlarda görüştüğümüz yabancı yazılım firmalardan aldığımız teklifler de oldukça yüksekti, 9-10 milyon TL mertebesindeydi. Böyle olunca Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Teknopark ile işbirliğine gittik. Trafik Kontrol Merkezimizdeki arkadaşlarımızla beraber bir ortak çalışma yaptık. Bunu Orta Karadeniz Kalkınma Ajansıyla da projelendirip finansman desteği sağladık. 3 aylık bir çalışma sonucunda 'Raylı sistem izleme ve takip programını' hayata geçirdik. Burada tramvayların birbirleriyle arasındaki, mesafe, tramvayı kimin kullandığı, tramvayın konumu, vardiya listesi ve görev alacak vatman, treni kullanan vatmanın güzergahta belirlenen hız limitlerine uyup uymadığını takip etmekteyiz. Bu da bizim işletmemizde verimliliği artırırken güvenli ve konforlu seyahat alt yapısı içerisinde güzel bir hizmet oluşmuş oldu. Bunu yerli çözüm ortaklarımızla hayata geçirmek ayrıca bizim için bir kıvanç oldu." diye konuştu.