Amerikalılar Samsun'da Türk Bayrağını Kesti

TAKİP ET

Samsun'da Türk Bayrağını kesen Amerikan askerleri, Türk-Amerikan ilişkileri tarihinde ilk kez Türk mahkemelerince Samsun'da yargılanarak hapis cezasına çarptırıldı.

 

Cemil Ciğerim, Samsun Köksal Ersayın Lisesi öğrencilerinin TÜBİTAK’ta Tarih dalında yarıştıkları proje, Türkiye ile Amerika arasında Samsun’da yıllar önce yaşanan diplomatik bir skandalı ortaya çıkardı.

Samsun Köksal Ersayın Anadolu Lisesi öğrencilerinin TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması’na gönderdikleri 1956-1970 yılları arasında Samsun’da faaliyet gösteren Amerikan Askeri Üssü Araştırma Projesi, Türkiye-ABD ilişkilerinde şimdiye kadar unutulan çarpıcı bir olayı gözler önüne serdi.

 

Araştırmada üç Amerikalı askerin Türk Bayrağını kesmesi olayı özetle şöyle yer aldı:

Ekim 1969’da Samsun üssünde (Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nin olduğı bölgede ki eski havaalanı) görevli çavuşlardan Carl D. Griffith, Farlc Edwards, Reefeord F. Hall adlı üç Amerikalı Çavuş Üsse sarhoş olarak gelmiş ardından revirden aldıkları makasla Üstte Komuta Merkezi önünde göndere çekili halde bulunan Türk bayrağını indirerek Ay ve Yıldızı makasla keserek yere atmışlardır.

 

 

Ertesi günü olay bir Türk Üsteğmeninin konuyu yetkililere iletmesi ve Amerikan yetkililerin askerleri bularak Türk polisine teslim etmesiyle adliyeye intikal etmiştir.

Dava öncesinde Samsun’da halk tarafından bir bayrak mitingi gerçekleştirilmiş bu olay hakkındaki tepkiler meydanlarda ifade edilmiştir.

 

 

Görülen dava sonrasında askerler 2 yıl hapis cezasına çarptırılarak cezalarını çekmek üzere Afyon Cezaevine gönderilmişlerdir. Bu olay Amerikalıların 1830 anlaşmasıyla elde edilen ve 1969 Ekim ayına kadar ikili anlaşmalarla sürdürdükleri hukuki imtiyazların artık tanınmadığını ilan etmesi bakımından tarihi bir dönüm noktası niteliğinde bir gelişme olarak kayıtlara düşmüştür.

 

 

Fakat bu olayın önemi siyasi gündemin yoğunluğu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin hassas dengelere dayanması sebebiyle gazetelerde yeteri kadar yer almadığı araştırmacı tarafından tespit edilmiştir.

 

 

Bu olaydan yaklaşık bir yıl sonra GLR-1 radar teknolojisi sökülmüş ardından askeri personel Sinop Tuslog’a gönderilerek Samsun Tuslog 3-2 askeri üssü TSK’ye devredilmiştir.