Tip2 Diyabette Tek Öğün Çare Olabilir mi?

TAKİP ET

Diyabet dünyada şu an beş yüz milyon kişinin hayatında yer edinmiş vaziyette. Bir o kadar da gizli ve hastalığı olduğu halde tanıdan kaçınanlarıda eklersek dünya nüfusunun 7'de 1 tehdit altında.

Doktor Saadettin Bayçelebi, Tip2 Diyabet hastaları için tek öğün yemek yemenin faydalı olabileceğini savundu.

Bayçelebi, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

Yakın gelecekte bu oran bu artış hızıyla giderse  5’te 1 düşmesi söz konusu olabilir. Özellikle Covid-19 pandemisinin neden olduğu hareketsiz ve stres oluşturan yaşam modeli bu hastalığa yakalanma oranını artmasını mümkün kılmaktadır..
Bir hastalığı görmezden gelmek ve onu yok saymak, o hastalığın en büyük dostudur. Yakın çevremde özellikle sağlık camiasında bu tutum ve davranışlara bir çok kez şahit oluyorum. Ne diyordu İbn-i Sina; bir hastalığın tedavisindeki en büyük başarı etkeni, o hastalığın tedavi edilebilmesine olan inancınız ya da şartlanmışlığınız olmalıdır. Onu görmezden gelen davranışlar, sağlığımızın en büyük düşmanıdır oysa. 


Gelin bu inadımızdan vazgeçelim. Ben öyle yapıyorum ve başarıya ulaşacağıma inanıyorum. Sizde başarabilirsiniz. Hiçbir şey için geç kalmadınız…
Hayatınızı yeniden programlayın. Size yük oluşturan ve negatif tutum sergileminize neden olan düşüncelerden kurtulun ve odaklanın. Unutmayın dünyaya gelmek için ikinci bir şansımız olmayacak. O yüzden sağlıklı hayata dair atacağınız adımların sizi bundan sonraki yaşam döngünüzü rahatlatacağını ve endişelerinizi minimalize edeceğini göreceksiniz. Aksine kısır döngüye girdiğiniz her adım sizi daha da sıkacaktır. Gelin sıkılan siz değil hastalığınız olsun.

Diyabet deyip geçmeyelim, onu biraz tanıyalım: 
Tıp fakültesi yıllarımda öldürmez süründüren hastalık olarak tarif edilirdi. Şimdi ise öldüren hastalıklar sınıfında, beraberinde bir çok hastalığa davetiye çıkardığını düşünürsek ilk on sırada yerini almış vaziyette. Yakın gelecekte ise malesef  ilk beş… 

Bizleri bu hastalığa sürükleyen  dört önemli etken var;
Genetik Yatkınlık
Beslenme
Hareketsiz yaşam 
Obezite

Bunların dışında da bir çok etken söz konusudur ancak bu dört etken en mühim olanlarını oluşturuyor diyebiliriz. Bazı hastalıkların aksine tanısı çok kolay,  kandaki glukoz ölçümüne dayanıyor. Vücudumuzdaki insülin direnci, glukoz seviyesinin belirlenmesinde çok önemli bir role sahip.İnsülin direnciniz ne kadar yüksekse bu hastalığının seyrininde o kadar sıkıntılı olduğunu söyleyebiliriz. İnsanoğlu ömrü hayatında ne tür dirençlerle mücadele başarısını ortaya koyarken, insülin direnciyle mücadelede mi başarılı olmayacak! İnanmam.
Bu mücadeleyi yapabileceğinize inandığınız an, başardığınız an olacaktır.