Mantar ve Ürtiker Tedavisi

TAKİP ET

Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker rahatsızlığı tıpkı mantar gibi kişilerin cilt sağlığını tehdit eden hastalıklardandır.

Eğer ürtiker tedavisi ve mantar tedavisi uygulanmazsa her iki cilt hastalığı da ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Akut ürtikerin tedavisi, birkaç hafta boyunca düzenli olarak alınan sedatif olmayan antihistaminikleri içerir. Setirizin veya feksofenadin gibi antihistaminikler, histaminlerin etkilerini bloke ederek, kızarıklığı azaltarak ve kaşıntıyı durdurarak yardımcı olur. Eczanelerden veya çevrimiçi olarak çeşitli antihistaminikler satın alınabilir. Bazı antihistaminikler, özellikle kullanıcı alkol tüketirse, uyuşukluğa neden olur. Bazıları bir doktor tarafından reçete edilmedikçe hamilelik sırasında uygun değildir. Anjiyoödem hastalarının bir alerji uzmanı, immünolog veya dermatoloğa görünmesi gerekebilir. Anjiyoödem, potansiyel olarak ciddi solunum güçlüklerine neden olabilir. Dilde veya dudaklarda şişme varsa veya nefes almak zorlaşırsa, doktor acil durumlarda epinefrin oto-enjektörü, örneğin EpiPen reçete edebilir. Hastalar mümkünse bilinen tetikleyicilerden kaçınmalıdır.

Kronik ürtiker tedavisi söz konusu olduğunda ise ürtikerin alerjik olmadığına dair net bir açıklamanın ele alınması önemlidir, çünkü birçok hasta diyetin bir neden olduğunu kaçınılmaz olarak kabul eder. Hastalara yönelik önemli bilgiler, yararlı web siteleri ve hastalıkla ilgili yazılı bilgileri içermelidir. Tedavi planı, tanımlanabilir nedenin tedavisini, ağırlaştırıcı faktörlerden kaçınmayı, durum hakkında tavsiye ve yazılı bilgileri ve antihistaminik denemeyi içermelidir. Kalamin losyonu formundaki topikal losyonlar, sulu kremli mentol ve krotamiton losyonu tedavide yararlı yatıştırıcı maddelerdir.

Mantar tedavisine göz atıldığında antifungal ilaçlar mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek amaçlı kullanılabilmektedirler. Mantarları doğrudan öldürebilirler veya büyümelerini ve gelişmelerini engelleyebilirler. Antifungal ilaçlar, OTC tedavileri veya reçeteli ilaçlar olarak mevcuttur ve kremler veya merhemler dahil olmak üzere çeşitli formlarda bulunur. Mantar tedavisinde kullanılabilecek diğer öneriler ise aşağıdaki gibidir:

Yoğurt ve probiyotikler tüketin. Yoğurt ve diğer probiyotikler, birçok mantar enfeksiyonunu engellemeye yardımcı olan bol miktarda iyi bakteri içerir. 

Sabun ve su ile mantarın nüfuz ettiği bölgesi hafifçe yıkayın. 

Elma sirkesi kullan.

Çay ağacı yağı kullanın. 

Hindistan cevizi yağı kullanın. 

Zerdeçal kullanın. 

Aloe vera kullan. 

Sarımsak tüketin.

Detaylı bilgi için; https://www.ertugrulaydemir.com/mantar-hastaliklari-tedavisi/