Rus muhalif lider Aleksey Navalni, cezaevinde öldü, Aleksey Navalni kimdir?

TAKİP ET

Rus cezaevi yetkilileri, Navalni'nin yürüyüş yaptıktan sonra rahatsızlandığını ve bilincini kaybettiğini, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamayarak öldüğünü duyurdu.

 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, cezaevi yetkililerinin Navalni'nin ölümüyle ilgili tüm incelemeleri yaptığını açıkladı.

47 yaşındaki muhalif lider, 2021'den bu yana ücra bir bölgedeki bir cezaevinde tutuluyordu. Navalni'nin 19 yıllık hapis cezası vardı.

Navalni'nin tutulduğu IK-3 'Kutup Kurdu' adlı cezaevi tesisi, Moskova'nın 1900 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor.

Aleksey Navalni kimdir?

4 Haziran 1976'da Moskova'nın batısındaki Butin kasabasında doğdu.

16 Şubat 2024'te ülkenin kuzeyindeki ücra bir cezaevinde öldü.

Hapsedilmeden önce Moskova'da eşi Yuliya ve iki çocuğuyla yaşıyordu.

2008'den itibaren Rusya'da muhalif lider olarak yükseldi. Yolsuzluk ve 'aşırılık yanlısı örgüt kurma' suçlamasıyla hapis cezalarına çarptırıldı.

2020 yılında sinir gazıyla zehirlendi ancak hayatta kalmayı başardı.

47 yaşında, üç yıldır tutulduğu cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli muhalifleri arasındaydı.

Daha önceden sinir gazıyla zehirlenen ancak hayatta kalan Navalni, 19 yıl hapis cezasını çekmek üzere Moskova'nın 1900 kilometre uzağındaki ücra bir hapishanede tutuluyordu.

Rusya'da uzun yıllardır yolsuzluklara karşı mücadele eden ve kamuoyu oluşturmaya çalışan Aleksey Navalni, Putin'in partisini 'Sahtekârlar ve hırsızlar' olarak nitelemişti.

Navalni, Putin'in yıllar içerisinde kurduğu sistemin 'Rusya'nın kanını emdiğini' söylüyor ve ülkenin adeta bir feodal düzenle yönetildiğini savunuyordu.

Navalni, yıllar içerisinde Putin'e karşı birçok toplumsal harekete öncülük yapmış bir isimdi. Düzenlediği protesto gösterilerine on binlerce kişi katılmıştı.