Temel Armutçu, 'Kurtun hesabını sürüye değil, çobana sorarlar'

TAKİP ET

10 Nisan Cuma günü Saat 22.00 civarında, TV ekranlarına son dakika haberi olarak "İçişleri Bakanlığı'nca 30 Büyükşehir illeri ile Zonguldak ilinde 10 Nisan Saat 24.00'den 12 Nisan Saat 24.00'de kadar iki gün süreyle Sokağa Çıkma Yasağı konulduğu" haberi verilmeye başlandı. Bu andan itibaren biranda millet bakkallara, fırınlara ve benzin istasyonlarına hücum ettiler. Ne virüs umurlarındaydı ne de sosyal mesafe.

O akşamki görüntüleri hepimiz gördük. Kimimiz üzüldü, kimimiz sitem etti. Kimimiz halka kızdı, kimimiz yöneticilere.

İki günlüğüne de olsa Sokağa Çıkma Yasağı kararı, 83 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık olarak 70 milyonunu barındıran 31 ilimizde alelacele alınacak bir karar değildir. Bir plan dâhilinde ve halk paniğe sevkedilmeden, bir veya iki gün öncesinden alınıp ilan edilebilirdi.

En azından Genelgenin 2.maddesindeki istisnalar daha önceden açıklanarak karar açıklanmış olsaydı, milletimiz bu kadar paniğe kapılmazdı diye düşünüyorum.

Hele, karar duyurusu ile kararın genelgesinin İçişleri Bakanlığı'nın web adresinde yaklaşık 1 saat arayla yayınlanması ise devlet yönetimi adına tam bir acemilikdi. Bürokrasinin haberi yokken siyasî iradenin almış olduğu bir karar gibiydi. Veya kararın çok aniden alındığının göstergesi gibiydi.

Daha önceki basın açıklamalarımızda da belirttiğim gibi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun siyaset tarzını ve siyaset üslûbunu hiç tasvip etmem. Çünkü siyaset anlayışı ve tarzı; birleştirici ve bütünleyici değil ayrıştırıcı ve ötekileştirici, üslûbu ise tatlı ve yumuşak değil sert ve itici.

İşte bu İçişleri Bakanı'nın, Sokağa Çıkma Yasağı gelip gelmeyeceğine dair kendisine defalarca sorulan sorulara verdiği cevaplar hepimizin malûmu iken Sokağa Çıkma Yasağı kararı sonrasındaki "İşin başından itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir süreç yönetimi ortadadır. Akşamüstü Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı çerçevesinde hafta sonu itibariyle 30 Büyükşehir illerimiz ile Zonguldak ilimizde sokağa çıkma yasağı ilan edildi" açıklaması ile Sokağa Çıkma Yasağı kararının Sayın Cumhurbaşkanınca alındığını belirtmesi sonrasında, Resmî Gazete'nin yayınlanmasını bekledim. Bir önceki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın görevden alınma kararının bir benzeri İçişleri Bakanı hakkında da yayımlanır mı diye? Şimdilik böyle bir karar yayınlanmadı.
Lâkin şu sözü de bir yere not edelim. Kurdun hesabını sürüden değil, çobandan sorarlar!

Sonuçta, İçişleri Bakanlığı'nın pandemiye karşı almış olduğu bu kritik kararın ceremesini, dün akşam panik içinde ekmek ve gıda kuyruklarındaki halkımız çekti. Bir aydır özen ve dikkatle idare edilen sosyal mesafe ve izolasyon 2 saatte kontrolden çıkarak zayi edildi. İnşaallah bedelini de ağır olarak ödemeyiz.


Temel ARMUTÇU
Saadet Partisi Samsun İl Başkanı