Nazar Duası

TAKİP ET

Nazar, Kur'an ayetlerinde de belirtildiği gibi dinimizce hak olan Peygamberimizin de başına gelen bir durumdur. Kötü göz olarak halk arasında adlandırılan nazar durumu kişiyi maddi ve manevi olarak zarara uğratır. Ağır hastalıklarla boğuşmasına, maddi kaynaklarında azalmaya ve düzende bozulmaya sebep olabilir. Peygamberimizin de çevresine tavsiye ettiği ve kendisinin de okuduğu nazar ayetleri arasında Kalem sûresinin 51. ve 52. ayetleri önerilir.

Nazar “Göz değmesi” olarak adlandırılır. Kötü niyetli olan kişilerin fesat düşünceleri ve bakışlarından korunabilmek için dinimizce Felak ve Nas sureleri tavsiye edilir. Peygamberimiz de o sûrelerin nazara karşı etkili olduğunu söylemektedir. Konu ile ilgili Tirmizi tarafından paylaşılan bir hadiste Peygamberimizin nazar değmesine karşı Muavvizeteyn adı verilen Felak ve Nas surelerini okuduğu ashabını da bunu okuması için tavsiye ettiği rivayet edilmiştir.

 Sabah-Akşam Okunması Gereken Nazar Duaları

Nazardan korunabilmek için okunan Felak ve Nas sureleri sabah ve akşam üç kez okunması tavsiye edilir. Uyumadan önce İhlas, Felak ve Nas sureleri bununla beraber Ayetel Kürsi okunması tavsiye ediliyor. Bu 4 sûre avuca okunduktan sonra vücut sıvazlanır. Bu sûrelerin nazar ve büyü gibi kötü güçlere karşı kişiyi koruduğuna inanılır.

Nazardan korunabilmek için okunan Felak sûresi Medine döneminde nazil olmuştur. 5 ayetten oluşur. “Felak” kelime anlamı olarak sabah aydınlığı anlamına gelir.

Peygamberimizin göz değmesine karşı okuduğu nazar duası şu şekildedir:

"Euzu bi kelimatillahi't-tammeti min külli şeytanin ve hammetin ve min külli aynin lammeh."

Türkçe karşılığı: “Her türlü şeytandan, kem göz ve zararlı şeylerden tüm kelimelerin yüzü hürmetine Allah'a sığınırım” demektir.

 Arapça Nazar Duası

İbn-i Mace’den rivayet edildiğine göre sabah ve akşam olmak üzere besmele ile 3 kez şu dua okunduğunda büyü ve nazarlardan koruyacaktır:

“Bismillâhillezi lâ yedurru me’asmihi şey’ün fil Erdı ve lâ fissemâi ve hüvessemi’ul alim”