İşyeri Hekimliği Eğitimi Nereden Alınır?

TAKİP ET

İşyerlerinde çalışan kişilerin çalışmış oldukları ortamlarda sağlıklarının korunması ve oluşabilecek mesleki hastalıklarla alakalı olarak hızlı bir şekilde tanı ve tedavi işlemlerinin yapılması açısından sağlık hizmetleri son derece önemli bir konudur.

İşyerlerinde bu çalışmaları yürüten kişiler işyeri hekimi olarak isimlendirilirler. 

İşyeri hekimleri farklı iş kollarında çalışan bireylerin sağlık durumlarının düzenli bir şekilde kontrollerinin sağlanması, farklı sağlık problemleri ile meslek hastalıklarının tanımlanması ve önlenmesi ile ilgili konularda birtakım görevler üstlenirler. Bunun haricinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda çeşitli çalışmalar yaparak iş ortamlarının çok daha güvenli ve sağlıklı olmasını sağlarlar. İşyerlerinde çalışan hekimler, genellikle koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesi adına çalışmalarını sürdürürler. Ancak işyerlerinde veya iş ile ilgili tanı ve tedavi konularında da çalışmaları bulunur.

Hem Türkiye’de hem de dünyada işyerlerinde çalışan kişilerin sağlıklarının korunması, sağlık sorunlarının tedavi edilmesi ve iyileştirilmesi yasal açıdan bir zorunluluktur. Bu gibi durumlarda asıl sorumluluk işverenlere aittir. Ancak işyeri hekimleri ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanları gibi sağlık profesyonellerinin de işyerlerinin daha sağlıklı ve güvenli hale gelmesini sağlaması oldukça önemli bir konudur. 

İşyeri Hekimlerinin İşyerlerindeki Görevleri Nelerdir?

İşyeri hekimlerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda birtakım görev ve sorumlulukları bulunur. Bu görevlerin şu şekilde sıralanması mümkündür;

İş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile beraber çalışarak işyerlerindeki risk durumlarının belirlenmesini sağlarlar.

Tanı ve tedavilerle alakalı olarak çeşitli hizmetler verirler ve gerekli olması durumunda çalışanların uygun sağlık kuruluşlarına sevk edilmesini sağlarlar.

İşyerlerinde temizlik ve hijyen durumlarının denetlenmesini sağlarlar. Çalışanlara hijyen ile ilgili konularda gerekli eğitimlerin verilmesi adına çalışmalar sürdürürler.

Meslek hastalıkları veya iş kazaları nedeniyle uzun süreler işten uzak kalan çalışanların işe dönüşleri esnasında gerekli muayeneleri gerçekleştirirler ve işe uygunluklarının belirlenmesini sağlarlar.

Çalışanların düzenli olarak sağlık kontrollerinin gerçekleştirilmesine olanak tanırlar. 

Çalışanların işe alınmadan önce sağlık durumları, işe uygunlukları ve kişisel özellikleri ile ilgili olarak çeşitli kontrolleri yapar ve işe girişlerde gerekli muayene işlemlerini gerçekleştirirler.

İşyeri hekimleri çalışmış oldukları işyerlerinde farklı tehlike seviyelerine bağlı olarak çeşitli sorumlulukları üstlenirler. Tehlike seviyelerine göre işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli gibi farklı şekillerde sınıflandırılır. İşyerinde çalıştırılan işyeri hekimi sayıları sınıflandırmalara bağlı olarak değişiklik gösterir. İşyeri hekimlerinin işyerlerinde çalışan bireyler için sağlık kontrollerini belirli aralıklarla gerçekleştirmesi gerekir.

İşyeri hekimleri yasal düzenlemelere bağlı olarak işyerlerinde çalışmalarını sürdürürler. İşverenlerle iş birliği sözleşmeleri yaparak çalışmalarını sürdürmeleri mümkündür. Bunun dışında iş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren yerlerde de çalışabilirler.

İşyeri Hekimi Olmayı Düşünen Kişilerin Yapması Gerekenler Nelerdir?

İşyeri hekimi sertifikası https://kareakademi.com.tr/egitim/isyeri-hekimligi-kursu/  almak isteyen kişilerin öncelikle tıp fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Sonrasında işyeri hekimliği ile ilgili kurumlarda eğitim almaları ve sonrasında ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olmaları gerekir. Bu şekilde işyeri hekimliği sertifikası alarak çeşitli firmalarda çalışmaları mümkündür.

İş sağlığı ve güvenliği sınavları yılda iki defa olacak şekilde ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. İşyeri hekimliği eğitimlerini başarılı bir şekilde bitiren kişiler İSG sınavlarından da başarı elde ederek sertifika almaya hak kazanırlar. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının hazırlamış olduğu bu sertifikalar ile bireyler işyeri hekimi olarak çalışmaya hak kazanırlar.

İş sağlığı ve güvenliği sınavında toplamda 50 soru sorulur. Bireylerin başarılı olabilmesi için bu sınavda en az 35 soruya doğru yanıt vermesi gerekir. Kare Akademi olarak sizlere en iyi hizmetleri vererek bu sınavlarda başarı elde etmenizi sağlarız.