İran İsrail ile savaşmaktan vazgeçti; Savaşmak yerine psikolojik savaş daha etkili

TAKİP ET

İran lideri Ali Hamaney'in bir danışmanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in, Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) mensuplarının ölümüne yol açan saldırının ardından İran'dan gelebilecek olası bir misilleme karşısında paniğe kapıldığını söyledi.

ISNA haber ajansının aktardığına göre Ali Hamaney'in başdanışmanı Yahya Rahim Safevi, "Bir haftadır Siyonistler tam bir panik içinde ve alarm durumundalar" dedi.

ISNA'nın aktardığına göre Safevi, "İran'ın ne yapmak istediğini bilmiyorlar, bu yüzden onlar ve destekçileri dehşet içinde" dedi.

Tahran rejimi saldırıyla ilgili İsrail'i suçladı ve 1 Nisan'da Şam'da İran büyükelçiliğinin konsolosluk ek binasını yerle bir eden ve aralarında iki generalin de bulunduğu 7 Devrim Muhafızları mensubunun ölümüne neden olan hava saldırısının intikamını almaya yemin etti.

İsrail'in yorum yapmadığı saldırının ardından ordu izinlerin askıya alındığını duyurdu. Ayrıca yetkililerin insan gücünü arttırmaya ve hava savunması için yedek askerleri göreve çağırmaya karar verdiği belirtildi.

Safevi, "Bu psikolojik, medya ve siyasi savaş onlar için savaşın kendisinden daha korkunç, çünkü her gece bir saldırı bekliyorlar ve birçoğu kaçıp sığınaklara gitti" diye ekledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi 1 Nisan saldırısında 16 kişinin öldüğünü açıkladı. Ölenler arasında Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü'nün üst düzey komutanları olan generaller Muhammed Rıza Zahidi ve Muhammed Hadi Hacı-Rahimi de vardı.

63 yaşındaki Zahidi, 2020 yılında ABD'nin Bağdat havaalanına düzenlediği saldırıda Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden bu yana hedef alınan en üst düzey İranlı asker oldu.

İran İsrail'i tanımıyor ve iki ülke yıllardır bir gölge savaşı yürütüyor.

İran İsrail'i nükleer programını hedef alan sabotaj ve suikastlar düzenlemekle de itham ediyor.

Kaynak: Mepa News, AFP