İlk Yardım Eğitimi Nereden Alınır? Kurs Seçimi Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

İlk yardım eğitimi, belli şartları sağlayan iş yerlerinde çalışan kişiler için mevzuat gereği zorunludur. Bu iş yerlerinin sahipleri ve işverenler, belli sayıdaki çalışanlarına ilgili eğitimi aldırması ve çalışanlarının ilk yardımcı olmasını sağlaması gerekmektedir.

İlk Yardım Eğitimi Nedir?

İlk yardım eğitimi; ilk yardım becerilerinin kazanılmasına yönelik olarak verilen eğitimlerdir. Bu eğitimlerin bir kısmı sadece bilgilendirme amaçlı olarak verilir ve resmiyette geçerliliği yoktur. Bazı eğitimler ise ilgili devlet kurumlarının yetkilendirdiği kurumlarca verilir ve bunlar resmi olarak da geçerli sayılır.

Resmi olarak geçerlilik, bazı iş yerlerindeki çalışanlar için bulunan ilk yardım zorunluluğunun karşılanmasını sağlar. Bu iş yerlerindeki iş kazası ve meslek hastalığı riski fazla olduğundan, ilk yardım müdahalesinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için böyle bir zorunluluk konulmuştur. 

Eğitimler, toplamda 16 saatten meydana gelmektedir. Günde 8 saatten, toplamda 2 günde bu süreç tamamlanmaktadır. Eğitimlerin bir kısmı teorik eğitimler şeklindedir ve kursiyerlere direkt olarak bilgiler verilir. Diğer kısmı ise uygulamalı şekildedir. Kursiyerlerin bu süreçte uygulamalı eğitim almaları ve konuya tam manası ile hakim olmaları hedeflenir.

Eğitimlerin sonunda ise adaylara iki farklı sınav yapılır. Bu sınavların ilki teorik (yazılı) sınavdır. İkincisi ise uygulamalı (sözlü) sınavdır. Adayların başarılı kabul edilmesi ve ilk yardımcı kartı alabilmesi için her iki sınavdan da en az 85 puan alması gerekir. İlgili puanın alınabilmesi ise ancak kaliteli bir ilk yardım eğitimi ile mümkündür. İşte bu yüzden adayların kurs seçiminde dikkatli olması ve kaliteli kurslara yönelmesi gerekir.

Kimler İlk Yardım Eğitimi Alabilir?

İlk yardım eğitimi, hayat kurtarıcı bir etkiye sahip olduğundan, son derece önemlidir. Herkesin bu eğitimleri alması ve toplumda ilk yardım konusunda bir farkındalık oluşması amaçlanır. Dolayısıyla ilgili eğitimleri isteyen herkes alabilir. Bu noktada en ufak bir sınırlama ve kısıtlama bulunmamaktadır.

Her ne kadar kısıtlama ve sınırlama olmasa da, bazı gruplar için bu eğitimler çok daha önemlidir. Belli şartlara sahip iş yerlerindeki iş kazası ve meslek hastalığı riski yüksek olduğundan, bu tip yerlerde ilgili eğitimlerin alınması çok daha büyük bir önem arz etmektedir. Bu durum nedeniyle, bahsedilen türden iş yerlerinde ilk yardım eğitimi zorunlu tutulmuştur.

A sınıfı olarak kabul edilen çok tehlikeli iş yerlerinde, her 10 çalışan için 1 ilk yardımcının bulunması gerekir. B sınıfındaki tehlikeli iş yerlerinde her 15 ve C sınıfındaki az tehlikeli iş yerlerinde ise her 20 çalışan için en az 1 ilk yardımcı bulunmalıdır. Dolayısıyla bu iş yerlerindeki çalışanların bir kısmının ilgili eğitimi alması zorunludur. Bu zorunluluğun işveren tarafından yerine getirilmesi gerekir.

İlk Yardım Eğitimi Nereden Alınır?

İlk yardım eğitimi, ilgili devlet kurumlarının yetkilendirdiği eğitim kurumlarında verilir. Bu tip kurumlarda verilen eğitimler, resmiyette de geçerli olur. Eğitimleri başarı ile tamamlayan ve sonunda yapılan sınavları geçenler, ilk yardımcı unvanına sahip olurlar. 

Resmiyette geçerli bir eğitim alınmak istendiğinde, mutlaka yetkili kurumların tercih edilmesi gerekir. Aksi halde alınan eğitimler resmi olarak geçerli sayılmaz ve sadece bilgilendirme şeklinde kabul edilir. 

İlk Yardım Eğitimi Kursu Nasıl Seçilir?

 

Yüksek kalitedeki eğitim için adayların en önemli seçeneği Tema Akademi’dir. Tema Akademi, ilk yardım eğitimi ve diğer İSG eğitimlerini çok uzun süredir veren köklü bir kurumdur https://www.temaakademi.com.tr/egitim/ilkyardim-egitimi/ .

 Kaliteli eğitim kadrosuna sahip olması, uygulamalı ve yüz yüze eğitim yapması, grup olarak eğitim alacak iş yerlerine kolaylıklar sağlaması ile dikkat çeker. 

İlk yardım eğitimi için siz de hemen Tema Akademi ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Alınacak eğitim için tercih edilecek farklı ilk yardım kursu seçenekleri vardır. Bu kursların gerek eğitim kalitesi gerekse de teknik ekipman konusundaki yeterlilikleri farklıdır. Dolayısıyla seçim yaparken bu hususlara dikkat edilmesi çok önemlidir.

İlk yardımın hayati bir konu olması, eğitimin eksiksiz ve kaliteli bir şekilde alınmasını gerektirir. Bu yüzden adayların çevrelerindeki kaliteli kurs seçeneklerini araştırması ve bunlardan uygun olanları tercih etmesi gerekir.