PTT'nin bekçi alımı için ücreti 250 TL olan bir sınav yaptığı ve bu sınava 350 bin kişinin başvurduğu iddiası

TAKİP ET

Sosyal medyada paylaşılan bir iddiaya göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT) bekçilik sınavı açtı. İddiaya göre başvuru ücreti 250 TL olan sınava 350 bin kişi başvurdu. Facebook'ta 29 Nisan 2019'da Millet ve Ötesi isimli sayfada yer alan iddia şimdiye kadar 14 bin defa paylaşıldı ve yaklaşık bin 900 beğeni aldı.

Ancak PTT’nin başvuru ücreti 250 TL olan bir sınavla bekçi alımı yaptığı ve bu sınava 350 bin kişinin başvurduğu iddiası doğru değil. Bekçi alımları sadece Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. 2019/2. Dönem Çarşı Ve Mahalle Bekçiliği başvuruları 18 Mart – 1 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleşti ve sınav ücreti 130 TL idi. PTT ise Çarşı Ve Mahalle Bekçiliği alımı gerçekleştirmedi. PTT’de çeşitli pozisyonlarda çalışacak kişiler için açılan 2018/1 personel alımı için sınav ücreti 60 TL idi ve bu sınava 115 binden fazla kişi başvurmuştu. İddiadaki bekçi ibaresinden kasıt kuruma yapılacak güvenlik görevlisi alımı ise PTT’nin şu an için böyle bir iş ilanı da bulunmuyor.

Bekçi alımını sadece Emniyet Genel Müdürlüğü gerçekleştiriyor

772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’na göre bekçiler, emniyet sınıfı teşkilatında görev yapıyorlar. Bu sebeple bir özel şirket olan PTT A.Ş.’de bekçilerin görev alması mümkün değil.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Giriş Sınavı Yönetmeliği’nde ise aday alım süreçlerini İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü bilgisi bulunuyor. Sınavlarda başarılı sayılan bekçi adayları Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığınca görevlendiriliyorlar. Kanunda ve yönetmelikte bekçilerin görevleri açıkça yazıyor. Mevzuatta çarşı ve mahalle bekçilerinin PTT gibi şirketlerde çalışabileceğine dair herhangi bir ibare bulunmuyor.

Eskiden bir kamu kurumu olan PTT,  2013’deki yasal düzenleme ile anonim şirket ünvanını almıştı. Bu tarihten beri Ticaret Siciline kayıtla faaliyetini sürdürüyor. Daha sonra ise 2017’deki bir Bakanlar Kurulu Kararı ile PTT’nin sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığı’ndan Varlık Fonuna devredilerektescil ve ilan edilmiş. Fakat PTT hala 1987 tarihli Kamu İktisadi Teşekkülleri ile ilgili düzenlemeye tabi.

PTT’nin personel düzeni ve hukuksal yapısı 23 Mayıs 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanan Posta Hizmetleri Kanunu’na göre belirleniyordu. Fakat Aralık 2017’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile kurumun bazı özellikleri değiştirildi. 696 sayılı KHK’ya göre personel sistemi artık iki türlü belirlenmekte. Birinci türde PTT’nin yaptığı yazılı ve sözlü sınavla alınan personeller, ikinci türde ise sınavla alımı olmayan deneyimli personeller bulunuyor. Bu KHK göz önünde bulundurulduğunda da PTT’de çarşı ve mahalle bekçilerinin görev alması söz konusu değil denebilir.

PTT şubelerinde güvenlik ise özel güvenlik görevlileri tarafından sağlanıyor. PTT bu hizmet için özel şirketler için ihale açabiliyor. Teyit’in 4 Ocak 2019’da yayımlanan analizinde bu şirketlerden birinin de PTT PAL olduğu bilgisi bulunuyor. Fakat PTT’nin açtığı ihale ilanlarına bakıldığında şu an için herhangi bir güvenlik görevlisi alımına da rastlanmıyor.

En son bekçi alımı Nisan 2019’da gerçekleşti

Çarşı ve Mahalle Bekçiliği için en son sınav başvurusu 18 Mart – 1 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleşti. Sınava dair bilgiler Polis Akademisi’nin (PA) internet sitesinde yer aldı. PA’nın resmi internet sitesindeki bilgilere göre 2019/2. dönem sınavının başvuru ücreti 130 TL idi. Bu sınava katılan kişi sayısı bilgisine ise şu an için ulaşılamıyor.

İPUCU: İş ilanları için her zaman devlet kurum ve kuruluşlarının resmi internet sitelerinde yer alan “İnsan Kaynakları” ya da “Personel Daire Başkanlığı” sayfalarındaki duyuruları takip edin.

PTT 2019 için personel alımı henüz gerçekleştirmedi

Teyit’in PTT’nin KPSS şartsız personel alacağı iddiasının incelendiği 4 Ocak 2019’da yayımlanan analizi için PTT A.Ş. İnsan Kaynakları’ndan herhangi bir pozisyonda personel alımı için sitenin “Duyurular” kısmında bilgi verildiği öğrenilmişti. PTT’nin resmi internet sitesinde şu an için personel alınacağına dair bir duyuruya rastlanmıyor.

PTT çeşitli birimler için en son personel alımı sınavını 2018’de gerçekleştirdi. Bu sınavın ücreti 60 TL idi. PTT İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı’nın internet sitesinde ise bu sınavın sonuçlarına yönelik yapılacak itirazlar için 30 TL daha ödenmesi öngörülüyordu. Yani PTT’de çalışmak için açılan sınava başvuru yapacak bir adayın ödeyeceği en fazla miktar 90 TL idi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yaptığı açıklamaya göre PTT’nin sınavına 115 binin üzerinde aday başvurdu. T24’te 23 Mayıs 2018’de yer alan Bakan Arslan’ın açıklamalarına göre adaylardan toplanan 60 TL’lik ücret sınav masraflarının karşılanması için harcanmış. Ayrıca Aslan açıklamasında “Sınav için alınan bu ücret, bir öğrencinin sınav masrafını karşılamıyor ancak PTT’miz geriye kalan ücreti bütçesinden karşılayacak” diye de ekliyor.

Kaynak: Teyit.org