Kule Radarlar Kaldırıldı

TAKİP ET

Sürücülere bela olan Tedes Radarları diğer adıyla Kule Radar'lar İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı ile sona erdi. Peki radar cezası yiyenler para ödeyecek mi?

 

Pilot olarak seçilen 7 ilde bulunan ve sadece Ordu'da bir yılda yarım milyona yakın araca ceza kesen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'ne (TEDES), tepkiler çığ gibi arttı. 18 Kasım 2015'ten ilk pilot il olarak seçilen Ordu'da hayata geçen TEDES, ardından Tekirdağ Çorlu, Uşak'ın Banaz, Çorum'un Osmancık ilçeleri ile Gaziantep, Kayseri, Edirne ve Bilecik'te kuruldu. Sistemden belediyelerin pay alması ise diğer belediyelerin de iştahını kabarttı.

 

SAMSUN'DA KURULACAKTI

Sistemi gelir kapısı olarak gören birçok belediye nasıl kurulduğunu ve nasıl işlediğini öğrenmek için Ordu'da inceleme yaptı. Bu çerçevede Samsun, Manisa, Trabzon, Denizli, Malatya, Eskişehir ve Bursa ve Aydın'da da belediye meclisleri tarafından büyükşehir belediyelerine yetki verilirken, bazı büyükşehir belediyeleri ile emniyet müdürlükleri arasında protokol imzalandı.

 

HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALDI

Vatandaşa tuzak kurarak para kazanmaya çalışan belediyelerin hevesleri kursaklarında kaldı. İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Tedes Radar uygulamasının yanlış olduğunu belirterek, Tedes radarlarının kaldırılması talimatını verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yol güzergahlarında 2013’de daha az kaza olsun, denetimi elektronik olsun diye kurulan bir kanunun belki de yanlış yorumlanmasıyla vatandaşlarımız sıkıntı çekmektedir” diyen Bakan Soylu şunları kaydetti: “Bunun bilinci içindeyiz. Radar uygulamalarının ve bir takım elektronik denetimlerin özellikle ağır bir ceza ile karşı karşıya bıraktığı vatandaşlarımıza bir açıklığı buradan getirmek istiyoruz. Hükümetimiz yeni bir düzenleme yapmış, bugün de Maliye Bakanlığıyla, Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz arasında 10 gün içerisinde yürürlüğe girebilecek bir protokolü imzalamıştır. Öyle tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir. Bunu çok net bir şekilde söylemek istiyorum. 500 metre öncesinden uygulamayı vatandaşa giydiren, öyle istedikleri yere elektronik radar koyulabilecek bir anlayışı ortaya kaldırabilecek yönetmeliği veya üst üste cezaları gerçekleştirebilecek yönetmeliği düzeltecek bir anlayışı getirdik. Yani her 300 metrede bir, 1 kilometrede bir ceza anlayışı ortadan kalkmıştır. Bu konuda elbette ki vatandaşlarımızın bizim ortaya koyduğumuz bu sürece karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Kesintisiz kabahatlerde fiil tek fiil sayılacak. Yani aynı yerden giderken üst üste kesilen cezalarla ilgili fiil tek fiildir. 10 kilometreden sonra tekrardan aynı şey olursa elbette ki yeni bir değerlendirme yapılabilme şansına sahip olur. Bir taraftan biz dikkatli olacağız ama bir taraftan da vatandaşımız dikkatli olacaktır” dedi.

 

TEDES RADAR CEZALARI NE OLACAK?

10.09.2016 tarihinden önce Tedes Kule Radar'larından birine ya da bir kaçına yakalandıysanız, evinize caza makbuzu geldiyse gelen cezayı ödeyin sonra paranızı geri alabilmek için dava açın, mahkemede itiraz ederek paranızı geri alın.

10.09.2016 tarihinden önce Tedes Kule Radar'larından birine ya da bir kaçına yakalandıysanız, evinize caza makbuzu gelmediyse zaten sorun yok. 

10.09.2016 tarihinden sonra Tedes Kule Radar'larından birine ya da bir kaçına yakalandıysanız bir sonra ki Tedes Radar'ın kamerasına el sallayın ve yolunuza devam edin.