İstanbul'a Asılan Afişler Doğru Mu?

TAKİP ET

Sosyal medyada ve Ciddi Gazete gibi internet haber sitelerinde paylaşılan fotoğrafın, İstanbul'un Pendik ilçesindeki reklam panolarına, 23 Nisan 2019 tarihinde gece saatlerinde asılan Binali Yıldırım afişlerini gösterdiği iddia edildi.

Ancak fotoğrafın seçimden sonra Pendik’teki reklam panolarına asılan Binali Yıldırım afişlerini gösterdiği iddiası doğru değil. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Pendik İlçe Teşkilatından alınan bilgiye göre afişler, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerden önce reklam panolarına asılmış.

Afişler 31 Mart’tan önce asılmış

AK Parti Pendik İlçe Başkanlığından alınan bilgiye göre afişler, 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimler öncesinde İstanbul genelindeki reklam panolarına asıldı. AK Parti İlçe Başkanlığı, Pendik’te Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçim afişlerini, AK Parti’ye ait ve iddiaya konu olan afişlerin üzerine astığı için afişlerin seçim süresince insanlar tarafından görülmediğini iddia etti. Benzer bir olay İstanbul’un Sultangazi ilçesinde de yaşanmıştı. Sultangazi’deki reklam panolarına asılan ve iddiaya konu olan afişlerin önünü kapatan CHP’ye ait seçim afişleri aynı gün kimliği belirsiz kişiler tarafından yırtılarak parçalanmıştı.

İki afişin üst üste gelmiş olması mümkün

İddiaya konu olan İstanbul’un Pendik ilçesindeki birçok reklam panosunu yapan taşeron firma yetkilisinin teyit.org’a yaptığı açıklamaya göre bir afişin önüne “giantboard” sistemiyle yeni ve daha büyük bir afiş asmak mümkün. Fotoğraflarda “İstanbul için yıldırım hızıyla devam” yazılı afişlerin önünde görülen metal iskele bu sistem için tasarlanmış. İki farklı siyasi partiye ait afişlerin sadece seçim süresince üst üste veya yan yana konabildiğini söyleyen yetkili, panoların bir haftalık kullanım süresi dolunca önlerine yeni afişlerin asıldığını ifade etti.

AK Parti İl Başkanlığı: “Afişler eski, seçim yenilenirse yenilerini bastıracağız”

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak’ın Basın Danışmanı Hüseyin Öztürk  teyit.org’a yaptığı açıklamada 31 Mart’taki yerel seçimler sonrasında İstanbul genelinde hiçbir afiş asmadıklarını söyledi. Şu an İstanbul’da AK Parti’ye ait tüm afişlerin eski tarihli olduğunu vurgulayan Öztürk, sahadaki yoğunluklarından dolayı afişleri toplamalarının geciktiğini ve bunun İstanbul için normal olduğunu belirtti. 31 Mart gecesi ve 1 Nisan sabahı asılan “Teşekkürler İstanbul” yazılı AK Parti afişleri de bu süreçte toplanmaya devam ediliyor. Öztürk, “Şu an İstanbul’daki afişlerimiz eski. Eğer seçim yenilenirse biz de bu afişleri kullanmayıp yenilerini yaptıracağız” dedi.

Pendik’teki eski tarihli afişler kaldırıldı

CHP Pendik İlçe Başkanlığından alınan bilgiye göre söz konusu afişlerin 23 Nisan 2019 tarihinde asıldığını düşünen vatandaşlar ilçe başkanlığına ihbarda bulundu. Gelen ihbarlar üzerine CHP Pendik İlçesi Mahalle Birim Başkanlarının Pendik’te tüm mahallelerde yaptığı inceleme sonrası söz konusu afiş bulunamadı. AK Parti İlçe Teşkilatındaki yetkililer de söz konusu eski tarihli afişlerin 24 Nisan itibari ile Pendik’teki tüm mahallelerden toplatıldığını doğruladı.

Kaynak. Teyit.org