Gözler yeni konut kredisinde: Müteahhitlerin talebi ne?

TAKİP ET

İnşaat sektörünün yaşadığı gerilemeye karşı gözler hükümetin açıklayacağı yeni konut kredi paketine çevrilirken Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) yeni paketin uzun vade ve düşük faizli, yüksek kredi kullandırım oranlı ve kaba inşaatı kapsayacak şekilde geniş olmasını talep ettiklerini açıkladı.

SİMDER tarafından gerçekleştirilen Cumartesi Sohbetleri Kahvaltı Programı’nın bu haftaki konuğu BES Yapı Ürünleri San ve Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Akman, Şirketin Genel Koordinatörü Cengiz Susam, Ar-ge Müdürü Erol Polat, Türkiye Satış Müdürü Hasan Çetin Yılmaz ve dernek üyelerinden Gürsel Mühendislik firması sahibi Önder Gürsel oldu.

Dernek üyeleri ve misafirlerle yapılan kahvaltı sonrası Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney sektörün yeni kredi paketi beklentisine değinerek, “Yakın bir gelecekte inşallah hükümet yeni bir konut kredi paketi çıkaracak. Bu yeni paketle ilgili detaylar henüz net değil tabi ama bizim bu konuda beklentilerimiz var. 0.79, 0.89 hatta 0.69 bile telaffuz ediliyor. Bizim talebimiz üyesi olduğumuz İMKON vasıtasıyla hükümete de iletildi. Biz müteahhitler olarak bu yeni çıkacak kredi paketinin daha uzun vadeli, yurt dışındaki diğer ülkelerde olduğu gibi 15-20 yıllık vadeler şeklinde bölünmesini istiyoruz. Kredi kullandırılacak oranında en az 3 milyon olmasını, 3’ten 5 milyona kadar çıkmasını arzu ediyoruz. Bunun haricinde kredi kullandırılacak imalatın önceden yüzde 70,80 tamamlanma oranına sahip olması gerekiyordu. Tabi ekspertizin yüzde 70’i, sizin yüzde 90’ınız muhtemelen çünkü ekspertiz incelemesi böyle oluyor. Biz bunun daha alt seviyelere yüzde 30, 40’lara çekilmesi veya kaba inşaatı bitmiş binada kredi kullanılabilmesinin önünü açan düzenleme yapılmasını öneriyoruz. Sektörümüzün yaşadığı krizden çıkılabilmesi için elzem görüyoruz. İnşallah dikkate alınır” dedi.

Yerel yönetimlere ilişkin çözülmesi gereken bir takım konular olduğunu belirten Yunus Güney, “ Üyelerimizden yerel yönetimlere ilişkin konularda son zamanlarda şikayetler geliyor. Altyapı, kaldırımlar ve imar yollarının açılması noktasında önceliğin kırsal bölgelerden ziyade şehir merkezlerine ve şehir merkezlerinde gelişebilecek noktalara verilmesini talep ediyoruz. Altyapı ücretleri ödenmiş inşaatlarımız aylardır tamamlanmak için altyapı bağlantılarını bekliyor. Birçok inşaatçımız bu noktada sıkıntılar çektiklerini belirtiyorlar” diye konuştu.

Ardından dernek toplantı salonunda devam eden programda Ar-Ge Müdürü Erol Polat, "Gaz Tesisatı Sistemleri ve Yerden Isıtma Sistemleri" ile ilgili SİMDER üyelerine seminer verdi. Bu sunumunda GFS Flex Systems, Lex ve Floorflex ürün ve uygulamalarından söz eden Polat, “Uluslararası standartlarda ve çağdaş yenilikçi teknolojileri kendine adapte ederek üretimlerimizi yapıyoruz. Firmamız, paslanmaz çelik hortum ve bağlantı fitingsleri ile ev içi doğalgaz tesisatları ve yerden ısıtma sistemler noktasında çözümler sunuyor. Birçok ülkeye ihracatını gerçekleştirdiğimiz bu sistemlerle kaliteden taviz vermeden, deprem ve yangına dayanıklı, esnek ve uzun ömürlü çözümler kullanılabilir oluyor” ifadelerini kullandı.