Elektronik sigara yasaklandı mı, likit yasak mı elektronik sigara içmek yasak mı?

TAKİP ET

25 Şubat 2020 tarihinde yayınlana Resmi Gazete ile Elektronik sigaranın yasaklandığı duyuruldu. Elektronik sigara içmek mi yasak satmak mı? Elektronik sigara likiti yasaklandı mı? Elektronik sigara içersem polis ceza yazar mı? Likit satışı yapmak yasaklandı mı?. İşte bunun gibi akıllarda soru işareti olan tüm konuları GercekTaraf.com haber sitemizde inceleyeceğiz.

Elektronik sigara ile türevlerinin ithalatının yasaklandığı Cumhurbaşkanı Karar'ı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Karar’a göre elektronik sigara ve türevlerinin ithalatı yasaklandı.

RESMİ GAZETE KARARI
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda, "Sigara, sarmalık kıyılmış tütün mamulü, pipoluk tütün mamülü, yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bu mamullerin tüketiminde kullanılan elektronik cihaz, aksam, yedek parça ve solüsyonların ithali yasaktır. Ticaret Bakanlığı, birinci fıkra kapsamında ithali yasaklanan eşyanın yolcu beraberinde girişine ve transitine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir" ifadeleri yer aldı.

ELEKTRONİK SİGARA SATIN ALMAK YASAK MI?

Elektronik sigaranın, Türkiye içerisinde bir sürü kullanıcısı var. Elektronik sigaradan sıkılanlar cihazının satışını Türkiye içinden birisine ikinci el olarak satabilir. Ya da hiç kullanılmamış Elektronik sigarasını satışını yapabilir. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre bu satışlarda bir yasak yok.

YURT DIŞINDAN GETİRİLMESİ YASAKLANDI

Elektronik sigaranın artık yurt dışından getirilmesi yasaklandı. Öncedende yasaktı ama resmi bir karar yoktu. Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlü olarak talimat vermişti, o süreçten bugüne kadar elektronik sigaranın Türkiye’ye girişinde sıkı önlemler alınıyordu. Artık bu karardan sonra yurt dışından elektronik sigara, atomizer, coil, coil teli ve elektronik sigara pamuğu getirmek yasaklandı.

LİKİT YASAKLANDI MI?

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, yurt dışından getirilen likitler yasaklandı. Yani artık orijinal likitler Türkiye’ye getirilemeyecek.

EVYAP LİKİTLER YASAK MI?

Kararda sadece yurt dışından getirilen elektronik sigara türevi bunlar için kullanılan yedek parça yasaklandı. Az önce belirttiğimiz gibi gercektaraf.com orijinal likitlerin Türkiye’ye getirilmesi yasaklandı. Evyap gibi gliserin, nikotin ve aroma karışımından oluşan evyap likitleri için her hangi bir yasaklamanın yapılmadığı görülüyor.

EVYAP LİKİT SATMAK YASAK MI?

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, evyap likitlerinin satışı için her hangi bir yasak getirilmemiş. Yasak sadece Türkiye’ye girişlerine getirilmiş. Karara göre evyap likitlerin, yani ülke içinde gliserin ve gıda aroması içeren evyap likitlerin satışının yasak olmadığı görülüyor.

LİKİT SATIN ALMAK YASAK MI?

Yurt içinde yani evyap olarak bilinen ikitin satışı hakkında resmi gazetede yasak olduğu belirtilmez iken evyap likit satın almakta Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre yasak olmadığı anlaşılıyor.

ELEKTRONİK SİGARA İÇERSEM CEZA YERMİYİM?

Elektronik sigara içmek resmi gazetede yayınlanan karara göre yasak değil. O nedenle kolluk kuvveti polis ve zabıta gibi görevli cezai işlem yapamacağı anlaşılıyor.

LİKİT YASAK DEĞİLSE NEDEN BASKINLAR YAPILIYOR

Türkiye’de evyap likit üreten bir çok marka var. Geçtiğimiz aylarda maliye ekipleri eşliğinde polisler evyap likit üretilen yerlere baskın düzenleyerek elindeki likit malzemelerini almış ve ceza kesmişti.

Baskın yapılmasında ki suç unsuru, likit üretiminin yasak olmasından değil, baskın yapılan yerin üretim yapma izninin bulunmamasındandır. Yani bir üretimhane değil.

LİKİT ÜRETMEK YASAK MI?

Üretim yaparak satıyorsanız ve yüksek adetlerde ise üretimhane olmadığınız için baskın yapılması olağan bir durum. Ticari amaçla üretim yapmak için izinlerin alınması gerekli. Ama likiti sadece kendiniz için üretecekseniz, 25 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan karara göre buna bir yasak getirilmemiş.

Likit için gerekli olan gliserinin satışı serbest, gıda aroması serbest, nikotin satışı da yetki belgesi olan ticarethanelerde serbest. Yani nikotin satışı için Tütün Ticareti Yetki Belgesi gerekiyor. Bu belgeye sahip olan işletmeler nikotin satabiliyor. Gliserin, gıda aroması karışımından oluşan likiti üretmek Resmi Gazete’de alınan karara göre yasak olmadığı görülüyor. 
Son olarak ticari amaç ile elektronik sigara yasaklanmış durumda.