Yeni Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

TAKİP ET

Yeni sürücü belgesi için gerekli evraklar nelerdir, Yeni sürücü belgesi için nereye para yatırılacak, Yeni sürücü belgesi için nereye başvuru yapılır, Yeni sürücü belgesi nereden alınır, Yeni sürücü belgesi için gerekli evraklar nelerdir, Yeni sürücü belgesi yenileme nerede nasıl yapılır?

EHLİYET RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Ehliyet randevusu almak isteyen vatandaşlar, öncelikle randevu.nvi.gov.t adresine giriş yapmalıdır. Açılacak sayfadan randevu butonuna ardından da ehliyet randevu butonuna tıklayarak işlemlerine devam edebilirler. Daha sonra hangi şehir ve Nüfus Müdürlüğü'nden ehliyet randevusu alacaksanız seçiminizi yaparak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 

EHLİYET RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLA

EHLİYET, PASAPORT VE KİMLİK ARTIK NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ'NDE!

Pasaport ve sürücü belgeleri yarından itibaren nüfus müdürlüklerinden verilecek. İçişleri Bakanlığı, pasaport ve sürücü belgelerinin de 2 Nisan'dan itibaren nüfus müdürlüklerinden verilecek olması nedeniyle kamu spotu hazırladı.

"Üçü bir yerde" sloganıyla hazırlanan kamu spotuna göre, yeni düzenlemeyle vatandaşlar, pasaport, ehliyet ve kimliklerini tek bir noktadan alabilecek. Nüfus müdürlüklerine verilen fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli olacak. Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya "randevu.nvi.gov.tr" internet adresinden işlemleri için kolayca randevu alabilecek. Başvuru noktaları artırılıyor.  Öte yandan, 503 olan pasaport başvuru noktası 761'e, 596 olan sürücü belgesi başvuru noktası ise 680'e çıkarılacak.Vize serbestisine uygun, dünya standartlarında pasaportlar da basıma hazırlanıyor. Pasaport, ehliyet ve kimliklerin hazırlanmasında tamamen yerli ve milli yazılımlar kullanılıyor.

PASAPORT VE EHLİYETTE YENİ DÖNEM

İstanbul Valisi Vasip Şahin, pasaport ve sürücü belgelerinin nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanmasının vatandaşın hizmet alma noktasındaki memnuniyetini artıracağını belirtti.

Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile Başakşehir Kaymakamlığı içinde hizmet veren Başakşehir Nüfus Müdürlüğü'nde, ilk kez nüfus müdürlüklerinde verilmeye başlanacak pasaport ve sürücü belgelerinin dağıtımı törenine katıldı.

Randevu alan ve işlemleri için sıra bekleyen vatandaşlarla bir süre sohbet eden Şahin, daha sonra memurlardan bilgi aldı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Şahin, sürücü belgeleri ve pasaportların tanzimi, başvurularının alınması ve teslim görevinin 2 Nisan'dan itibaren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredildiğini hatırlattı.

Bu düzenleme ile emniyetin iş yükünün azaltılmasının ve asli işlerine dönmelerinin amaçlandığını anlatan Şahin, "Çünkü bu idari bir iştir, asayiş ya da güvenliğe matuf olmayıp daha çok idari bir işlemdir. Dolayısıyla bunu emniyetten alıp, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne vermekle emniyetteki iş yükü azaltılmış olacak." dedi.

Kimlik belgesi gibi çok önemli bir belgeyi üretmek ve bunun kayıtlarını tutmakla görevli olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün buna paralel yine belge niteliğine haiz pasaportların ve sürücü belgelerinin de verilmesi görevini üstlendiğini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Bunlar bir arada, kayıtları ve evrakları itibarıyla da birbirini destekler nitelikteki belgeler. Dolayısıyla burada vatandaşlarımız geldiği zaman daha hızlı, daha işlem sayısı azaltılmış bir prosedürle taleplerine kısa zamanda ulaşmış olacaklar. Burada kimliğin ortak verileri, parmak izinden diğer belgelere kadar bütün veriler aynı anda kullanılmış olacak. Vatandaşımızın hizmet alma noktasındaki memnuniyeti artacaktır."

SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

İlk kez, Kayıp/Çalıntı/Yıpranma ve Yenileme/Sınıf ekleme Nedenleriyle İstenen Belgeler

 Kimlik belgesi

 Sürücü sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir)

 Öğrenim belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir)

 Yenileme ve Sınıf ekleme işlemlerinde kayıp/çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi

 Sürücü sağlık raporu

 Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

 1 adet biyometrik fotoğraf

 Kan gurubunu belirtir belge veya yazılı beyan

 Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir) Yabancı Ülkelerden Alınan Sürücü Belgesini Değiştirme İşlemlerinde İstenen Belgeler

 Yabancı sürücü belgesinin aslı ve renkli fotokopisi

 Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi

 Kimlik belgesi

 Sürücü sağlık raporu

 Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

 1 adet biyometrik fotoğraf

 Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

 Öğrenim belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi

 Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir)

SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

 01.01.2016 tarihinden önce alınan Sürücü Belgelerinin 31.12.2020 tarihinde kadar yenilenmesi gerekmektedir.

 Sürücü Belgesi için kişilerin şahsen başvurusu esas olup başvuru sırasında ilgilinin biyometrik verisi ve imzası alınmaktadır.

 Sürücü sertifikaları 2 yıl içerisinde Sürücü Belgesine dönüştürülmelidir. 2 yıl içerisinde Sürücü Belgesine dönüştürülmeyen sertifikalar geçersizdir.

 Sürücü sağlık raporları 2 yıl süre geçerli olup, doktorun kararı doğrultusunda belirtilecek sürede yenilenmektedir.

 Sürücü Belgesi başvurusunun alınabilmesi için; 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri, 21.03.2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 10.07.1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 inci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlardan hüküm giydiğine dair kayıt bulunmaması gerekmektedir.

 C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri 5 yıl; M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl geçerlidir. Sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren sürücü belgeleri geçersiz sayılır.