Trabzon'da engellilerin yaşamını kolaylaştıracak "Engelsiz Taksi" hizmete girdi

TAKİP ET

TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, "Japon hükümeti yaklaşık 58 bin dolarlık bir hibe sağladı bize ve bu çerçevede aracı aldık, giydirdik." dedi.

Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Büyükelçiliği tarafından yürütülen "Japon Halkından, Japon ve Türkiye arasındaki dostluk ve iş birliğinin sembolü olarak sağlanan hibe desteği" kapsamında engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla "Trabzon'da Engelli Bireyler İçin Ulaşım Aracı Temin Projesi"nin açılış töreni düzenlendi.

Törende konuşan Zorluoğlu, Japonya hükümetinin desteğiyle engelliler için donanımı sağlanan "Engelsiz Taksi"nin hizmete gireceğini söyledi.

Zorluoğlu, aracın bir kaç aydır engellilere hizmet verdiğini belirterek, "Ama aracımız bugün resmi olarak hizmete başlamış oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımıza yönelik çok farklı hizmetlerimiz oldu." dedi.

Engelliler için yaptıkları hizmetleri anlatan Zorluoğlu, "Atölyemiz hizmete girdi, bütün cadde ve sokaklarımızda engellilerimiz için aynı şekilde yararlanabileceği bir anlayışla projelerimizi dizayn ediyoruz. Kaldırımlarımızı ona göre genişletiyoruz, bağlantılarımızı ona göre yapıyoruz, yollarımızı, binalarımızı, otoparklarımızı, engelli kardeşlerimizin kullanabileceği en iyi şekilde dizayn ediyoruz." diye konuştu.

- Müracaatlar Alo 153 üzerinden alınacak

Zorluoğlu, araç hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Japon hükümeti yaklaşık 58 bin dolarlık bir hibe sağladı bize ve bu çerçevede aracı aldık, giydirdik. Aracımız aynı anda iki tane engelliyi taşıyabilecek kapasitede ama aynı zamanda içerisinde koltukta bulunan güzel bir araç oldu. Bu bir başlangıç Alo 153 hattı üzerinden müracaatlar alınacak, hastaneye, resmi kurumlara ve başka yerlere gitmek isteyen engelli vatandaşlarımız bizim şoförümüz ve refakatçımızla birlikte güvenli, konforlu ve rahat bir şekilde gideceği yere ulaştıracağız. Bu bir başlangıç, talep ve ihtiyaca göre aracımızın sayısını da önümüzdeki günlerde artırmayı planlıyoruz. Şehrimiz ve engelli vatandaşlarımız için hayırlı olsun."

Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü Yerel Projelere Hibe Programı sorumlu Diplomatı Akifumi Doma da projenin yerel düzeyde faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlarla iş birliği içerisinde bölgenin ihtiyaçlarına hızlı ve titizlikle cevap verebilmeyi hedefleyen Japonya Büyükelçiliği tarafından oluşturulan yardımlar çerçevesinde yürütüldüğünü ifade etti.​​​​​​​

Doma, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden Japon hükümetine şehirde yaşayan engelli bireylerin sağlıklı bir şekilde ulaşmalarını hedefleyen bir proje başvurusu yapıldığını anlatarak, "Bizde bu başvuruyu kabul edip, engelli bireylerin ulaşımı için araç konusunda destek sağladık. Umarım verimli bir şekilde kullanılır. Bu proje vesilesiyle de önümüzdeki süreçte de Japonya ile Türkiye'nin dostluk ilişkilerinin daha da derinleşmesini temenni ederim. "şeklinde konuştu.

Konuşmalarında ardından Zorluoğlu ve Doma, aracın açılış kurdelesini keserek, engelli bireylerle ilgilenerek, sohbet etti.i

İlgililerden araç hakkında bilgi alan Zorluoğlu ve Doma'ya Yerel Projelere Hibe Programı Danışmanı Fatma İskan da eşlik etti.