Samsun'da tohum desteği verilen üreticiler patates hasadına başladı

TAKİP ET

SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesinin yaptığı tohum desteğiyle tarlalarına patates eken çiftçiler hasada başladı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Vezirköprü, Ladik ve Havza ilçelerinde patates üretiminin artması için Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının 41 üreticiye toplam 27 ton melodi çeşidi patates tohumu dağıttığı bildirildi.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliğiyle hayata geçirilen Samsun İli Sürdürülebilir Tarım Faaliyetlerinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ayrıca ilçelere dikim ve söküm makineleri verildiği aktarılan açıklamada, "Destekler sayesinde üreticiler, dikim ve söküm işlemlerini daha hızlı yapar hale geldi. Geleneksel tarımla dekar başına 5 bin 355 kilogram verim alınırken, kaliteli tohumların makinelerle ekilip sökülmesiyle bu rakam dekar başına 11 bin kilograma çıktı." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, görüşlerine yer veriler üreticilerden Ali Kaya, toplamda yaklaşık 8 ton ürün almayı beklediğini belirterek, şunları aktardı:

"Tohum desteği almasaydık patates ekmeyecektik. Samsun Büyükşehir Belediyesinin tohum desteği verdiğini duydum. İlçe Ziraat Odasına giderek müracaat ettim. Büyükşehir Belediye Başkanımızın desteğiyle telefon geldi. Tohumlarımı alıp mart ayının sonunda ektik. Gübresini atıp ilaçlamasını, çapasını yaptık. Şimdi de hasat ediyoruz. Ardından da depolayıp satacağız. Verimi çok güzel. Şu an çok memnunuz. En azından tohuma para vermemiş olduk. Bu sene emeğimizin karşılığını, alnımızın terini inşallah alacağız."

Tohum desteğinin patates üreticileri için çok büyük hizmet olduğunu vurgulayan Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya ise şunları kaydetti:

"Alternatif ürüne geçmek amacıyla çiftçilerimiz, verilen tohum desteklerinden yararlanıyor. Patateste de ekim yapıldı şimdi hasadı gerçekleştiriliyor. Gördüğüm kadarıyla da ürün çok güzel. İnşallah bu sene üreticilerimizin yüzleri gülecek. Çiftçilerimiz sulamayla birlikte alternatif ürünlere geçmeye başladı. Çiftçilerime destek verildiği sürece üretim devam edecek. Bu nedenle başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir olmak üzere Vezirköprü Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum."