Kut'ül Amare zaferi nedir? Kut bayramı neden, kim tarafından kaldırıldı?

TAKİP ET

1914'te İngilizlerin Basra'yı işgaliyle açılan Irak cephesinde, Osmanlı işgale engel olamamıştır. Güçlü İngiliz VI. Ordusu Tümgeneral Townshend komutasında Bağdat'a ilerlemek istemektedir. Fakat İngiliz ordusunun yürüyüşüne ilk darbe 1914 sonunda Selman-ı Pak Muharebesi'nde inmiştir.

Sorunsuz işgal ve ilerleyiş Osmanlı’nın bölgeye müdahil olmasıyla engellenmiştir ve İngiliz ordusunun 3 Aralık 1915’te, Bağdat’ın 170 km güneyindeki Kut’-ül Ammare kasabasına çekilmesine neden olmuştur.
İngilizlere bir darbe daha vurmak isteyen Osmanlı kuvvetleri, Cumhuriyet döneminden de hatırladığımız, Koçgiri isyanına çok sert müdahale etmekle eleştirilen ve Atatürk’ün o dönem sahip çıktığı Irak ve Havalisi Genel Komutanı Miralay (Sakallı) Nurettin Paşa’nın idaresiyle Kut’u kuşatır.

Kuşatma haftalarca sürer. 20 Ocak tarihine kadar kuşatmayı yöneten Nurettin Paşa, Enver Paşa tarafından görevden alınır. Nedeni ise İngilizlerle bir başka bölgede giriştiği çarpışmada verdiği çekilme emridir. Görevi ve komutayı Enver Paşa’nın talimatıyla, kendinden bir yaş küçük amcası Mirliva Halil Paşa devralır.. Halil Paşa İngilizlere gelen yardımları engeller, yolları kapatır.

İngilizler müttefikleri Ruslardan da yardım ister. Bu talep üzerine Rus komutan Baratov bir saldırı düzenler ancak Osmanlı kuvvetleri bu saldırıyı da püskürtür.

İngilizlerin dayanacak gücü kalmaz. İngiliz Genel Ordusu’nun kuşatma altındaki birlikleri kurtarmak için yaptığı üç taarruz da sonuç vermez ve İngilizler büyük kayıplar verir. İngiliz ordusuna toplamda 23.000 askere mal olan kuşatma, Townshend’in teslim olacaklarını bildirmesiyle kaldırılır.

29 Nisan’a kadar süren kuşatma nihayetinde İngiliz birlikleri, 13 general, 481 subay ve 13.000 dolayında erle birlikte Mirliva Halil Paşa’ya teslim olur.

Bu kuşatma Çanakkale Zaferi’nin ardından İngiliz emperyalistlerinin ikinci mağlubiyetidir. Birçok cephede birden savaşan Osmanlı ordusu “güneşi batmayan imparatorluğu” yine mağlup etmeyi başarmıştır.

Evet, Türk tarihinin en önemli savaşlarından birisi Kut Savaşı…

Osmanlı Devleti’nin son zaferi olarak da tarihe geçmiştir. Ama Türkiye’nin NATO’ya üyeliğiyle birlikte, 1952’de İngilizlerin isteğiyle eğitim müfredatlarından çıkarılmış, bayram olarak kutlanmaktan vazgeçilmiştir.