Karabük'te "Karabağ Zaferi Şehitlerini Anma ve Zafer Bayramı Programı" düzenlendi

TAKİP ET

KARABÜK (AA) - Karabük'te "Karabağ Zaferi Şehitlerini Anma ve Zafer Bayramı Programı" düzenlendi.

Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ile Azerbaycan milli marşının okunmasıyla başladı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılan programda Karabağ Zaferi ile ilgili video gösterimi yapıldı.

Programda konuşan Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabağ'da Azerbaycan askerleri ve Azerbaycan Türklerinin ortaya koydukları irade ve Türkiye'nin desteği ile bugünlere gelindiğini söyledi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir." sözünü hatırlatan Gürel, "Biz aslında yıllardır aynı düşüncede ve aynı duygu içerisinde olan tek millet iki devletiz. Karabağ Zaferi aynı zamanda bütün Türk dünyasının zaferidir." dedi.

Gürel, Karabağ'ın tamamının Türk yurdu olduğunu ifade etti.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova da Karabağ'ın Azerbaycan'ın medeniyet beşiği olduğunu belirtti.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Ermenistan'ın yabancı devletlerin yardımıyla Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini anlatan Nesibova, şunları kaydetti:

"Bu topraklar 30 yıl işgal altında kalmıştı. İşgal sonucu Azerbaycan binlerce şehit vermiş, bir milyona yakın Azerbaycanlı öz yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Bir yıl önce eylül ayında Ermenistan güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine yeniden ateş açması üzerine Azerbaycan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 'demir yumruk' diye nitelendirdiği karşı saldırıya başladı. Söz konusu Azerbaycan devletinin bütünlüğü olduğunda her bir Azerbaycan vatandaşı Cumhurbaşkanımızın çağrısına destek verdi."

Nesibova, Türkiye'nin İkinci Karabağ Savaşı'nın başından sonuna kadar Azerbaycan'ın yanında olduğunu hatırlattı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat da Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha da güçlenerek devam edeceğini dile getirdi.

Gönüllü katıldığı İkinci Karabağ Savaşı'nda gazi olan Nihat Yusufi ise 10 günlük eğitimin ardından aktif olarak savaşta yer aldığını kaydetti.

Onlarca köy, kasabanın ve bazı şehirlerin işgalden kurtarılmasına iştirak ettiğini vurgulayan Yusufi "Savaş süresi boyunca hepimizin bir hedefi vardı. O da ne pahasına olursa olsun Karabağ'ı Ermeni işgalinden kurtarmaktı. Bu savaşta Azerbaycan askerinin profesyonelliği, cesareti, komutanlarımızın doğru askeri taktik seçimleri büyük rol oynamıştır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinlik Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu ses sanatçısı Nahide Saygün konseri ile son buldu.

Etkinliğe, Vali Gürel ile eşi Özlem Aras Gürel, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, İl Jandarma Komutanı Garip Gümüş, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.