İntihar eden üniversiteli Sibel'in twitter'da kullandığı, Comrade Ulrike ismi ne? Ulrike Marie Meinhof kimdir?

TAKİP ET

'Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var' paylaşımı yapan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli, intihar ederek hayatına son vermişti. Sibel Ünli'nin twitter adresinde kullandığı Comrade Ulrike ismi ne anlama geliyor? Ulrike Marie Meinhof kimdir?

İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 3. sınıf öğrencisi Sibel Ünli yaşamına son verdi. Ailesinin iki gün önce polise kayıp ilanı verdiği Ünli'nin cansız bedeni Samatya Sahili'nde bulundu. Ünli son paylaşımlarında, “Bir liraya karnımı doyurabilir miyim enter. Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var. Bir lira kırk kuruşmuş” ifadesini kullandı.

Dün öğle saatlerinde Samatya Sahili'nde, kayalıkların üzerinde çanta gören çevredekiler durumu polis ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri çantanın iki gün önce hakkında kayıp başvurusunda bulunulan 20 yaşındaki İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 3. sınıf öğrenicisi Sibel Ünli'ye ait olduğunu tespit etti.

Denizde arama yapan polis ekipleri Ünli'nin cansız bedenine ulaştı. Kıyıya çıkarılan cenaze olay yeri incelemesinin ardından Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

Ünli, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Bir liraya karnımı doyurabilir miyim enter

Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var

Bir lira kırk kuruşmuş”

Ulrike Marie Meinhof kimdir?

Ulrike Meinhof (1934-1976)  Alman devrimci teorisyendir. Sosyalizmin kitlelerin kendi eylemiyle kurulabileceğine inanan Meinhof, halk adına mücadele eden öncülerin, sosyalizm yolunu açabileceğini savunmuştur.

İçinde bulunduğu hareket, Benno Ohnesorg isimli öğrencinin 2 Haziran 1967’de ve öğrenci lideri Rudi Dutschke’nin hayatını kaybetmesiyle birlikte daha radikal bir hal almıştır. Meinhof, 14 Mayıs 1970 tarihinde Andreas Baader’in hapisten kaçırılmasında rol oynadı. Meinhof, RAF’ın kurulmasını da sağlayan bu eylemden sonra, Andreas Baader, Gudrun Ensslin ve başkalarıyla birlikte gerilla eğitimi almak üzere Ürdün’deki Filistin kamplarına gitti. Burjuva geçmişinden kurtulmak isteyen Ulrike, kızlarını El Fetih örgütünün yetim kamplarından birine vermek niyetindeydi, ancak gazeteci Stefan Aust onu bu kararından vazgeçirdi.

Bir yer altı örgütü kurmak için gereken parayı sağlamak maksadıyla RAF üyeleri 29 Eylül 1970’de Berlin’de 10 dakika içinde üç banka soydular. Ulrike Meinhof, RAF’ın RAF’ın siyasi hedeflerini anlattığı “Silahlı Mücadele” başlıklı yazılarını bu süreçte kaleme aldı. 1972 yılında ‘çok sayıda banka soygunu, 5 bombalı saldırı ve 4 kişinin öldürüülmesinden’ sorumlu tutularak, hakkında arama kararı çıkartıldı.

RAF’IN BEYNİ

Ulrike Meinhof artık RAF’ın üç önderinden biri olarak anılmaya başlanmıştı. Andreas Baader örgütün gövdesi, Ulrike Meinhof da beyniydi. Yazılarında sıradan insanın sömürülmesini eleştiriyor ve kapitalist sistemi suçluyordu.

Meinhof 15 Haziran 1972’de yakalandı. Almanya’nın en iyi korunan Stammheim hapishanesinde tam 4 yıl boyunca tecrit hücresinde tutuldu. Ön duruşmalarda 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 9 Mayıs 1976’da hücresinde ölü bulunduğunda, birkaç kez ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. Diğer RAF üyelerinin de bir kısmı sonradan hücrelerinde ölü bulundu. Uluslararası bir araştırma komisyonu ölüm nedenlerini araştırdı. Araştırma sonucu, Alman devletinin iddia ettiği gibi Ulrike Meinhof’un intihar ettiği tezi oldukça kuşkulu bulundu, infaz fikri öne çıktı.