Ekrem İmamoğlu, 'Suya zam teklifini red edenleri mahkemeye vereceğim'

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Meclisi'nde suya zam teklifinin reddedilmesine tepki göstererek hukuk karşısında hesaplaşacağız dedi.

“İSKİ, GURUR DUYDUĞUM BİR KURUMUMUZ”

“İSKİ’ye hizmeti geçmiş, dünden bugüne herkese minnet borçluyuz” diyen İmamoğlu, “Bu kadim kurum, çok ahlaklı bir şekilde, kendi iç mekanizmasında, kendi iç dünyasında kuralları olan ve bu kurallardan taviz vermeyen, bazen başka yöneticilerin ya da başka kurumların, birimlerin esnetebilmeyi düşündüğü hususlarda bile, çok radikal bakan… Radikal bakıştan kastım şu: Havzalarına zerre zarar gelmesin isteyen, suyu tertemiz akıtmayı kendisine vazife edinmiş olan, onlarca yıldır bu şehre hizmet eden ve her yöneticisinin de böyle bir bilince sahip olmasından dolayı da gurur duyduğum çok kıymetli bir kurumumuz. Dolayısıyla, bu kurum korunmalı, muhafaza edilmeli. Siyasetin üstünde tutulmalı. Siyasetle asla ve asla iç içe geçmemeli. Biz de bu hassasiyetle davranıyoruz” şeklinde konuştu. 

“EL ÜSTÜNDE TUTULMASI GEREKEN BİR KURUM”

İSKİ’nin tarihsel sürecine ve 33 yıldır yapılmaya çalışılan Melen Barajı’na değinen İmamoğlu, “Burada bir şehir varsa, burada bir insan yaşıyorsa vazgeçilmez damarı nedir derseniz; İstanbul’un su ihtiyacı. İşte İSKİ, böyle bir kurum. Bu kurumumuzun el üstünde tutulması, muhafaza edilmesi, insanımıza temiz su verilmesi… Çünkü; evde çocuğumuz yıkanacak. Evde insanların kabı, kacağı yıkanacak.  Çamaşır makinesi çalışacak. Abdest alacak. Bu şehirde, Allah geçinden versin, ölen insanın cenazesi yıkanacak. Yani su eşittir, hayat. Medeniyetler boyunca su ile beraber kurulmuş şehirler. Ya da İstanbul gibi, dünyanın en nadide coğrafyasında kurulmuşsa bir şehir, ona suyu yetiştirmekle uğraşmış medeniyet 2000 yıldır. İSKİ, böyle bir kurum” dedi. 

“İSTANBUL’A OYNANAN KÖTÜLÜK DOLU OYUNU PAYLAŞMAK İÇİN KARŞINIZDAYIM”

“Ama bugün, İstanbul’umuza karşı oynanan gerçekten kötülük dolu bir oyununu sizlerle paylaşmak için karşınızdayım” diyen İmamoğlu, “2 yıldır İSKİ konusunda, hiç mevzuya dahil olmadan, sabırla, ortak masalar kurarak, defalarca yüz yüze konuşarak ve bu görüşmeleri yaparken de bütünüyle, İSKİ'nin bütün hesaplarını, yöneticilerimiz marifetiyle, siyasi parti ayırımı yapmaksızın hem Meclis komisyonlarına hem Meclis’teki grup başkanvekillerine, İSKİ’nin hassas durumunu, İBB’deki bütün bu siyasi paydaşlara hem ben hem genel müdürümüz hem diğer yöneticilerimiz büyük bir gayretle paylaştık” bilgilerini aktardı. Kasım ayında, İSKİ için yapılan 10 milyar 300 milyon liralık bütçenin, 14 milyar 900 milyon liraya çıktığını belirten İmamoğlu, bu kapsamda grup başkanvekillerine, “Gelin, İstanbul'a bir fiyat tarifesi koyalım. Bu fiyat tarifesiyle, kesintisiz İstanbul'un suyunu tedarik edelim diye, kendim samimi bir şekilde aktardım. Karşımda da üç samimi insanın yüzünü gördüm. ‘Elbette. Yaparız. Hep beraber çalışalım’ dediler. Ve ben, bunu güvence olarak hissettim. Ondan sonra da arkadaşlarımla bu diyalog sürecini başlattık” diye konuştu. 

“VATANDAŞIMIZIN YANINDA OLMA ÇABAMIZ VAR”

Söz konusu kimyasallardan ve maliyetlerinden örnekler veren İmamoğlu, “Sonuçta, sadece 1 yılda, İstanbul'umuza su temin eden İSKİ kuruluşumuzun maliyetleri, yüzde 120 artmış. Kaçınılmaz olarak, bu durum üzerine İSKİ Genel Kurulu’na, yeni bir su tarifesi getirdik. Getirmek zorundayız. Ne dedik? ‘10 metreküpe kadar kullanıcılara, yani yine suyu iktisatlı kullanan ya da dar gelirli olan vatandaşlarımız biraz daha az etkilensin diye, artış yüzde 50 olsun’ dedik. Bakın, maliyetimiz 2021’den 2022’ye yüzde 120, ama biz diyoruz ki, ‘Yüzde 50 olsun.’ Yeni bir fiyat tarifesi düzenlerken bir kısım eksi bütçeyi de göze alıyoruz. Bakın bu da suç. Niye suç olduğunu bahsedeceğim. Niye? Vatandaşımızın yanında da olma çabamız var İSKİ kurumu olarak. 11 ile 20 metreküp kullananlar için ise, yeni tarifedeki artış, yüzde 69 olsun dedik. Daha üst seviyede kullananlar, yani aşırı su tüketenler için de bu artış yüzde 80 olsun dedik” bilgilerini paylaştı. 

“AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ’NE TANE TANE ANLATTIM”

“Bu yeni fiyat tarifesine neden ihtiyaç olduğunu, İSKİ’ni tüm gelir ve gider kalemleriyle beraber, bütün yetkili arkadaşlarım hem Büyükşehir Belediyesi’ndeki bütçe komisyonuna, hukuk komisyonuna ve de AK Parti Grup Başkanvekili’ne tane tane, en küçük çocuğumuzun anlayacağı kadar sadelikte anlattık. Yani neyin ne olduğunu herkes çok iyi biliyor” diyen İmamoğlu, “Çıkıyor arkadaş, ‘Ya yüzde 90, yüzde 179, yüzde 180 zam teklifi’ diyor. Utanıyorum. Niye biliyor musunuz? Üzülüyorum bu arkadaşların sözlerinden. Bunlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde grup başkan vekili. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Matematik var. Anlayamayabilir bu dediğimi arkadaş ama; artış rakamını, bir önceki fiyata böldüğünüzde zammın oranını bulursunuz. Matematikte en temel kuraldır. Şu an zannediyorum ilkokul ikinci veya üçüncü sınıfta bu öğretiliyor. Bu arkadaş, yüzde 179’u nereden bulur, hangi akılla bulur, hangi eğitimle bulur; anlamış değilim. Dolayısıyla, bütün bunlar yalan. Doğru değil” ifadelerini kullandı. 

“İSKİ’Yİ ORGANİZE KÖTÜLÜKLE BATIRMAYA ÇALIŞAN ARKADAŞLARA BİR HABERİM VAR”

“İstanbul'u kaybetme öfkesi yüzünden bütün vicdanını kara bir bulut kaplamış” diyen İmamoğlu, “İSKİ’yi organize kötülükle batırmaya çalışan arkadaşlara bir haberim var: Yaptığınız suçtur. Çünkü yasaya göre, 2560 sayılı İSKİ Kanunu’nun 23’ncü maddesine göre; İSKİ, maliyeti altında bir su temini yapamaz. Sizin öfkeniz yüzünden milyarlarca lira zarara girecek olan İSKİ, emin olun çok kısa vadede bu zararı, bu karara oy veren, yani bizim teklifimize revize bütçeye ret oyu veren, yeni fiyat tarifesine ret oyu veren her üyeden rücu edilecek. Bu konuda, mahkemelerde hukuk önünde İstanbul’a verdiğiniz zararın faturasını göreceksiniz. İnanın çok ısa vadede olacak bu iş. Şimdi siz düşünün” dedi. 

İBB Meclisi’ndeki AK Parti ve MHP’li üyelerin arasında bu konuda vicdanları rahat olmayanların bulunduğunu bildiğini dile getiren İmamoğlu, “Onları düşünmeye, bu konuda nasıl bir tavır alacakları noktasında düşünce üretmeye davet ediyorum. Partileri yöneten insanlar, asla kutsallaştırılamaz. Kutsal olan; devletimizdir, milletimizdir, değerlerimizdir. Onlara hizmet ederiz” diye konuştu. Ülkede fiyat artışının sorumlusunun, ülkeyi yöneten insanlar olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Türkiye’yi bu ekonomik buhrana sokanların İstanbul’daki ucuz kahramanlık girişimlerine en güzel yanıtı, günü gelince yine hem bu şehrin hem de ülkemizin kıymetli insanları, vatandaşları verecektir. Yani sizler vereceksiniz” dedi. 

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

İmamoğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Gazetecilerin soruları ve İmamoğlu’nun yanıtları şöyle oldu:

-Su zammı ile ilgili AK Parti grubunda da kamuoyunda da size şöyle bir eleştiri yöneltiliyor; seçim vaadi olarak suya indirim yaptınız; bunun sorumlusu olarak sizi gösteriyor. Bu vaadinizden pişman mısınız? İki, şu deniyor. Hani siz doğal gaz ve elektrik zammıyla kıyaslıyorsunuz ya; işte doğal gaz ithal ediliyor, su bedava; Allah'ın suyu, sudan bedava sudan nasıl bir para istiyorsunuz deniyor. “Melen'den geliyor, veriyorsunuz” deniyor. Ne diyorsunuz?

‘Allah'ın suyu’ dediğiniz su için biz devlete üç milyar lira elektrik faturası ödüyoruz. Allah’ın suyu dediğiniz suyu temizlemek için geçen seneden bugüne, ülkeyi kötü yönetenlerin kur, faiz, para politikaları yüzündün; artan dövizden ve faiz oranlarından ve enflasyondan dolayı yüzde 300 fark ödüyoruz. Bu şehir yatırım yapıyor. Bu şehir, şu anda onların ihmal ettiği müsilaj meselesinden dolayı.  1 milyar Euro’luk yatırım yapmak zorunda. Ne demek biliyor musunuz 1 milyar Euro? Fazla değil dokuz ay önce 8 milyar TL idi; şu an 16 milyar… Neredeyse iki katı. 

Bazen Yaradan’ın bize bahşettiği suya karıştılar. Yağmur yağmadı diye sevinenleri ben hatırlıyorum; ama Allah güzel düşünen insanların kalbine göre verir. Allah’ın verdikçe veriyor; yağmur yağdıkça yağıyor. Yağıyor; ama bu suyun evlere ulaştırılması için şu masrafları yapmak zorundasınız. Evet, biz indirim yaptık neden biliyor musunuz? İSKİ’nin bizden önce kasasını söğüşleyenler; yani 4,5 milyar… Yani İSKİ, kasasında parayı biriktirip yatırım yapsa, müsilajla ilgili sorunları aşsa sorun yok. 4,5 milyar lirasını söğüşlediler. Büyükşehir Belediyesi aldı, bir yerlere aktardı… Burası Dingo’nun ahırı ya… Biz hala onu İSKİ ile sayışıyoruz; arazi veriyoruz İBB olarak; ödemek zorundayız.  Aynen İGDAŞ'ta üç ay sadece üç ay; BOTAŞ'a faturalarını ödemeyip 1 milyar 900 milyon liraya maliyetle faturalarını ödememiz gibi.. 

Yani parayı söğüşlemenin bir merkeziydi İSKİ. 4,5 milyar; bizden önceki dönemlerde, altı-yedi yılda, beş yılda… Biz de buranın parayı söğüşleneceği yer değil dedik. İSKİ’nin işi su vermek, yatırım yapmak. Bize da yatırımın yapılacağı kadar para; yüzde 40 indirim yaparsak, yüzde 40 yakın, onlar biraz daha arttırdı. Ve yine fiyat artışlarına göre zaman, revizyonlar yaparsak biz bu yatırımları yaparız. Bakın şu kadar engellenmemize rağmen, artış verilmedi diyecek kadar az, -ülkedeki enflasyon, zamlar, şunlar bunlar… Sadece ve sadece İstanbul’daki sel baskınlarını ortadan kaldırmak için 1,5 milyar yatırım yaptı İSKİ. Arıtma tesislerimiz sürüyor, Baltalimanı’nda Tuzla’da; yeni tesislerin temellerini atıyoruz, yeni yatırımlar yapıyoruz. Yeni artıma tesislerinin başlangıç aşamalarındayız. Dolayısıyla, İBB olarak indirimden pişman değiliz;. Bunu söyleyen arkadaşların, kötü niyetlerinden utanç duyuyorum, bir İstanbullu olarak. 

-Su zammı ile ilgili bundan sonra nasıl bir yol izleyeceksiniz? 

İBB olarak bundan sonra az önce söylediğim gibi İBB'nin kurumu İSKİ, asla ve asla maliyetinin altında su satamaz. Kanun bunu diyor. Tabii şu an satıyor. Maliyetinin çok altında yüzde 40 altında. Ne diyorum size? Bütçeyi söylüyorum bakın 14 milyar 900 milyon ama şu an ki tahsilatlarımızla biz onun 4 milyar 900 milyon altındayız. Bu kadar gerisindeyiz. Dolayısıyla İBB olarak bu karar imza atan ve ısrar eden herkes hakkında suç duyurusunda ve bunun tahsili noktasında uğratılan zararın tahsili noktasında da davalarımızı hukuki davalarımızı hazırlıyoruz. Elbette ki yine olağanüstü genel kurula getireceğiz. Elbette ki yine bunu genel kurulda tartıştıracağız. Ben size bir şey söyleyeyim mi? O kararı alan o karar için orada kendini paralayan arkadaş bile 3 gündür uykusuzdur ben nasıl böyle kötü bir iş yaptım diye eğer aklı varsa. Rahat uyuyorsa Allah akıl versin ona. Ama biraz aklı varsa 3 gündür o bile uykusuz kalmıştır. Çünkü yanlış bir iş yapmışlardır. Ben bütün diyalogları açtım. Ben size bir şey daha ifade edeyim bakın. Bir gün önce kendilerini aradım. CHP Grup Başkan Vekili AK Parti Grup Başkan Vekili. Kendilerine dedim ki bakın işin sonucuna geldik. Lütfen ortak akılla düzgün bir işleyişle Meclisi yapın. 

Ben Meclise katılmıyorum ki o ortamı siyasallaştırıyor birileri. Onun için katılmıyorum. Lütfen İSKİ'ye yakışan bir karar çıkartın. Efendim çalışıyoruz ediyoruz son aşamaya geldik ama biz son toplatımızı Meclisten önce yapacağız orada aldığımız kararla Meclise geleceğiz. Sayın Başkan bak bu ortak akıl değil. Siz diyorsunuz ki Meclise girerken karar alacağız kimseye bir şey söylemeyeceğiz çıkacağız tam o anda söyleyeceğiz bu yüzde 20 küsur zam diyorlar ya o. CHP Grup Başkan Vekili telefon mikrofonda beni dinliyorlar ikisi oradalar. Dedim bakın sayın başkan böyle olmaz bu işi lütfen tartışın bir karar oluşturuyorsanız getirin bir araya. 

Münzara edilsin. Ne için bunu öneriyorsunuz? Tabii oranları bilmiyoruz o arada. Ne için bu böyle bizimkilerde karşı tez varsa ona aktarsın ortak akıl istemiyor muyuz yani? İSKİ'de beraberce bir akıl üretelim yani. Tamam biz bir daha düşünelim falan. O gün içinde bunu Doğan Bey birkaç kez sorguladı kendisi. Görüştük işte başkana selam söyle konuşacağız. Ve yine Meclisin göbeğinde hiç kimsenin haberi yokken teklif sunuyorlar. Bunun adı ne biliyor musunuz? Bunun adı kötü niyet. Bunun adı kötülük. Bak bu kadar açık ve şeffaf yönettik süreci. İlk toplantıda beraber olduğumuz Meclis Başkan Vekilimiz de bütün bunların şahididir. Kendisini de özellikle davet ettim. Bütün bunların şahididir. Ben elimden geleni yaptım. Ortak akıl matematik. Sevgili dostlar kıymetli halkımız değerli basın mensuplarımız matematik. Elektriğin zam ayarı elimde değil doğal gazın zam ayarı benim elimde değil. Mazotun zam ayarı benim elimde değil. Kaldı ki vatandaşımız yüzde 50'ye yakın bir asgari ücret zammı aldı o benim elimde değil kaldı ki o bile yetmez. Bütün bunların regüle edildiği bir ortamda siz İSKİ'ye yüzde 20 zam veriyorum demekle siz kimi aldatıyorsunuz ya. Yani Fatma Hanımı mı aldatıyorsunuz su bedava diyerek.

-Geçtiğimiz cumartesi günü altı tane lider bir araya geldi ve siz de bu altılı buluşma hakkında tweet’ler attınız. Bu altı lider 27 Şubat'ta, Necmettin Erbakan anmasında yine bir araya gelecekti. İstanbul Kongre Merkezi'nde bir araya gelecek. Birincisi,  size böyle bir teklif yani davet geldi mi henüz? İkincisi Belediye Başkanı'ndan öte Ekrem İmamoğlu olarak o altılı masayı nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi tarihinin en kıymetli fotoğraf olarak değerlendiririm. İkincisi rahmetli Erbakan'ın anma töreni konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak Saadet Partisine, o konudaki ilgili vakıflara, bütün derneklere yoğun bir destek vererek en saygın bir biçimde anılmasına bir ortam hazırlıyoruz.   Şöyle ifade edeyim; Türkiye'nin gelecekte az önce yaşadığımız tek bir ağızdan tek bir kişinin; hangi kurulda olursa olsun ama İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ama bilmem ne grubunda; ama bilmem nerede değil; ortak aklın, demokrasinin, daha güçlü bir parlamenter sistemin var olduğu bir gelecek için elbette ki yanındanız. Biz, halkımızla beraber bu süreci destekleyip işte az önce yaşadığımız bütün olayların yaşanmaması için inşallah hep birlikte en güçlü değişimi önümüzdeki seçimde yaşayacağımızı düşünüyorum.