Doç. Dr. G. Çiğdem Yalçın'ın da Katıldığı Yeşil Enerji Sistemleri Nature Communications'da Yayınlandı

TAKİP ET

Aralarında Üniversitemizden Doç. Dr. G. Çiğdem Yalçın'ın da olduğu, Avrupa'nın 6 farklı üniversitesinden bilim insanları bir araya gelerek Kıtasal Avrupa için daha yeni yeşil enerji politikaları ve teknolojilerine yol gösterici olacak önemli bir araştırma yaptı.

Dünya çapında çeşitli elektrik şebeke sistemlerini de araştırdıkları bu çalışma bilim dünyasında çok prestijli bir dergi olan Nature Communications’da yayınlandı.
 
Araştırmanın Türkiye ayağında olan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. G. Çiğdem Yalçın, bu araştırmanın sonuçlarını kısaca şöyle açıkladı: “Tıptan ulaşıma, iletişimden endüstriyel otomasyona, hayatımızın her aşamasını çevreleyen teknolojik ağların istikrarlı bir elektrik şebekesine dayanması çok önemli. Ülkemizde ve dünyada elektrik enerjisinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu, elektrik enerjisine olan ihtiyacın her geçen gün arttığını biliyoruz. Bu nedenle büyük ölçekli herhangi bir kesinti, o coğrafyada hem ekonomik hem de yaşam kalitesi açısından yüksek maliyetlere neden oluyor. Avrupa’nın 6 farklı üniversitesinden bilim insanları olarak bir araya geldik ve üç kıtadaki 12 eşzamanlı alandaki 17 lokasyondan veri analizleri üzerinden dünya çapında çeşitli elektrik şebekesi sistemlerini araştırdık. Ayrıca Türkiye’yi de kapsayan Kıtasal Avrupa için daha yeşil yeni enerji politikaları ve teknolojilerine yol gösterici olacak olan bir araştırma tasarladık.

Kıta Avrupası senkron bölgesinde, Almanya'dan Karlusche ve Oldenburg’da, Portekiz’den Lizbon’da ve Türkiye’den İstanbul’da eş zamanlı frekans ölçümleri yaparak, frekans tedirgemelerinin nasıl farklılaştığını inceledik. Arz ve talep arasındaki dengeyi yansıtan frekans değerinde meydana gelen tedirgemelerin bize güç şebekesinin özellikleri hakkında çok şey söylediğini tespit ettik.  Öyle ki, araştırmalarımızda, senkronize bir alanın boyutunun, kararlılığını nasıl etkilediğine dair, daha küçük alanlardaki frekans tedirgemelerinin daha büyük alanlara göre çok daha değişken olma eğiliminde olduğunu keşfettik. Büyük tedirgemeler bir elektrik şebekesinin kararlılığı için tehlikeli olduğu için, bu sonucun bize mikro şebekelerin nasıl tasarlanıp kontrol edilebileceği probleminde de yol gösterici olacağını gördük.

Diğer yandan senkronize bölgede özellikle Lizbon ve İstanbul'daki frekanslar arasında önemli farklılıklar tespit ettik. Senkronize alan içindeki iki lokasyon birbirinden ne kadar uzaksa, lokasyonların tam senkronize olmasının da o kadar uzun süreceğini ilk kez göstererek, tam senkronizasyona kadar geçen süreyi ölçebildik. Çalışmamızı Türkiye açısından değerlendirdiğimizde, kıtasal Avrupa senkron bölgesine dahil olan Türkiye’nin güç şebekesinin senkronize çalışması çeşitli sosyal ve ekonomik faydalar öngörüyor. En kritik noktalar olan güvenlik ve acil durumlarda yardımlaşmanın yanı sıra elektrik ticareti ve rezervi tüketiciye fayda ve sosyal refah olarak yansıyacak.

Oluşturduğumuz veri tabanının, çeşitli enerji teorilerinin test edilebilmesi için hem Türkiye’de hem Avrupa senkron bölgesinde ortak bilimsel çalışmalarda sinerji yaratacağını, senkronize bölgedeki elektrik şebekelerinin kararlılığına, tasarımına ve kontrolüne katkı sağlayacağını umuyoruz. Ayrıca bu araştırma ile şu anki sistemden öğrendiklerimizin de yine hem Türkiye özelinde hem de Avrupa senkron bölgesinde yenilenebilir ve daha yeşil enerji kaynakları için önerilecek enerji sistemleri ve politikalarında da katkı sunacağını düşünüyoruz.”

Araştırma Makalesi:
“Open data base analysis of scaling and spatio-temporal properties of power grid frequencies” Leonardo Rydin Gorjão, Richard Jumar, Heiko Maass, Veit Hagenmeyer, G.Cigdem Yalcin, Johannes Kruse, Marc Timme, Christian Beck, Dirk Witthaut and Benjamin Schäfer, Nature Communications, 11, 6362 (2020).
DOI: 10.1038/s41467-020-19732-7
https://www.nature.com/articles/s41467-020-19732-7
Araştırma ile ilgili uluslararası haberler için:
https://www.nature.com/articles/s41467-020-19732-7/metrics

Kaynak: Sürmanşet Haber