Çiğköfte içine de koydular

TAKİP ET

Türkiye'ye hemen hemen her vatandaşın severek tükettiği çiğ köfteler, 7 den 70'e bolca tüketiliyor. Ana maddesi köftelik bulgur olan çiğköfte içerisine çeşitli baharatlar katılıyor. Uzmanlar çiğköfte konusunda sıkıcı uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar; çiğköfte içerisinde 'çin tuzu' olarak bilinen Monosodyum Glutamat (MSG) maddesinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtti. Peki Monosodyum Glutamat (MSG) nedir? Çin tuzu ne işe yarar? Çin tuzu yan, Monosodyum Glutamat (MSG) sağlığa zararlı mı?

Hazır gıdaların tüketimi konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, çiğ köftedeki Çin tuzuna dikkat çekiyor. Hazır satılan çiğ köftelerin yüksek oranda Çin tuzu içerdiğini belirten uzmanlar, bu tuzun bulunduğu ürünlerin tüketilmemesi gerektiği konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.

Çin tuzu nedir? 
Çin tuzu, doğal olarak en fazla ortaya çıkan, esansiyel olmayan amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzudur.

Çin tuzunun zararları

– Beyne ‘lezzetli’ komutu veren Çin tuzunun, sinir hücrelerinde hasara sebep olabileceğinden dolayı parkinson, alzheimer, epilepsi gibi sinir sistemi hastalıklarında tedavi sürecini yavaşlattığı düşünülmektedir. Bu yüzden bu hastalıklara sahip olanların tüketmesi oldukça sakıncalıdır.

– İştah açıcı etkisi sebebiyle yeme isteğini artırır ve kilo aldırır.

– Çin tuzu olan gıdalar, yüksek oranda yağ ve karbonhidrat içerdiğinden dolayı obeziteye davetiye çıkarır.

Çin tuzu bağımlılık yapar mı?
Uzmanlara göre Çin tuzu, sağlığa hiçbir faydası olmayan aksine insan sağlığını tehdit eden kimyasal bir maddedir. Çin tuzu beyine, lezzetli olmayan bir yemeğe bile ‘lezzetli’ komutu veren kimyasal bir madde olduğundan yüksek derecede bağımlılık etkisi vardır.