Genç ve İşsiz Olmak: Türkiye'deki İş Olanakları

TAKİP ET

Dünyada işsizlik, giderek artan bir problem olarak ön plana çıkmaktadır. Konuyu genelden özele indirdiğimizde ise sürekli artan nüfus sayısı, yetersiz istihdam olanakları, öğrencilerin işe başlamak için yetersiz seviyede üniversitelerden mezun olması ve ekonomik problemler, ülkemizdeki işsizlik sorununun temelinde yatan nedenlerdir. Bu nedenler sonucunda eğitimini tamamlayan birçok genç, mezun olduktan sonra iş bulma sorunu ile yüzleşmektedir.

Genç ve işsiz olma süreci içerisinde bireyler maddi sorunlarla karşı karşıya kalır. İşsizlik sorunu yaşayan birçok genç, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak maddi güce sahip değildir ve bu durumun sonucunda işsiz bireyler ailelerine bağımlı bir hale gelir. Tüm bu bilgilerle birlikte işsizlik süreci bireyi depresyona sürükleyen, özgüveni düşüren ve diğer ruhsal sağlık problemlerine yol açabilen zorlu bir zaman dilimini oluşturur.

İşsizlik ve işsizliğin beraberinde getirdiği zorluklara kısaca değinmemizin ardından, Türkiye’de genç, tecrübesiz ve işsiz bir birey olarak izleyebileceğiniz pratik yöntemleri ve değerlendirebileceğiniz seçenekleri sizinle paylaşalım.

Genç ve İşsiz Bireyler İçin İpuçları

Genç ve işsiz bir birey olarak kendinizi baskı altında hissedebilirsiniz. Yıllarca öğrenim görmüş bir öğrenci olarak verdiğiniz emeklerin boşa gittiğini de düşünebilirsiniz. Fakat bu hislerin ve düşüncelerin normal bir süreç olduğunu, ülkemizde ve dünyada binlerce bireyin sizinle aynı durumu yaşadığını unutmayın. Aşağıdaki başlıklarda bu süreci en iyi şekilde yönetmek ve iş bulma sürecini kısa sürede tamamlamak için değerlendirebileceğiniz ipuçlarını inceleyebilirsiniz.

Kendinizi Geliştirin

İş bulma süreci her ne kadar zor olsa da, kendinizi yeterli seviyede geliştirirseniz bu süreci olabildiğince kısa sürede atlatabilirsiniz. Örneğin bir mimar olarak mezun olduysanız, mimarlık alanında kullanılan AutoCAD ve benzeri programları öğrenmeye başlayabilir veya uluslararası ilişkiler bölümünden mezun olduysanız, kendinizi yabancı bir dil öğrenerek geliştirebilirsiniz. Böylece kariyer hayatınızda nitelikli, donanımlı ve aranan bir personel olma yolunda ilerleyebilirsiniz.

 

Kişisel gelişim bireyin kendisine yapabileceği en iyi uzun vadeli yatırımlardan birisi olarak ön plana çıkar. Yaşadığımız çağ “bilgi çağı” olarak adlandırılır ve ilgili alanda yeterli bilgiye sahip olan çalışanlar avantajlı bir konumda bulunur. Mezun olduğunuz sektör içerisinde kendinizi yeterli seviyede geliştirmek için eğitim kurumlarına katılım sağlayabilir ve sertifika programlarını araştırabilirsiniz.

 

Ekonomik durumunuz müsaitse ücretli kursları inceleyebilir, ekonomik durumunuz şu an için yeterli değilse internet üzerinden ücretsiz olarak verilen eğitim programlarına katılım sağlayabilirsiniz. Kendinizi geliştirmenin tamamen sizin elinizde olduğunu ve bu konuda motivasyonunuzu hedefleriniz doğrultusunda yüksek tutmanız gerektiğini unutmayın.

CV’nizi Titiz Bir Şekilde Hazırlayın

CV’ler iş başvurusu yapan adayların kendilerini işverenlere gösterdikleri bir ayna görevi görür. Bu sebeple CV’niz içerisinde kendinizi olabilecek en iyi şekilde yansıtmanız oldukça önemlidir. CV’nizi oluşturmak için öncelikle doğru bir CV şablonu seçin ve yazım, dilbilgisi, kenar boşlukları gibi ince detaylara önem vererek CV’nizi hazırlamaya başlayın.

 

CV hazırlığını tamamladıktan sonra başvuru yapmak istediğiniz iş ilanına göre CV’nizi özelleştirin. Yapılan incelemelerde yeni mezun olan birçok adayın, farklı iş ilanlarına aynı CV ile başvuru yaptığı gözlemlenmiştir. İş ilanı veren kurum veya kuruluşların açtıkları iş pozisyonu aynı olsa bile çalışma şekilleri, vizyonları ve misyonları farklılık gösterir. 

 

Bu sebeple iş başvurusu yapılacak kuruluş hakkında bilgi sahibi olmanız, önyazınızı tekrar düzenlemeniz ve iş ilanında aranan niteliklere göre CV’niz içerisinde bazı değişiklikler yapmanız önerilir. Ek bir bilgi olarak CV’niz içerisinde kişisel iletişim bilgilerinizi ve resmi bir fotoğrafınızı paylaşmayı unutmayın.

Staj Yapın

İşsizlik sürecinde yaptığınız başvurulardan yanıt alamıyorsanız, staj yapma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Staj yapma süreci içerisinde ekonomik beklentileri 2. planda tutmalı ve bulunduğunuz sektörde olabildiğince çalışma tecrübesi kazanmayı hedeflemelisiniz. Staj yaparken sektörünüzde çalışan diğer personelleri yakından gözlemleyebilir, kişisel gelişiminiz için gerekli olan bilgi veya beceri eksikliklerini tespit edebilir ve iş dünyasında tanınan kişilerle bağlantı kurma fırsatını yakalayabilirsiniz.

 

Böylece kendinizi hazır hissettiğinizde yeni iş ilanlarına başvuru yapabilir ve staj yaptığınız kuruluş içerisinde tanıdığınız işverenleri kendinize referans olarak gösterebilirsiniz. İş başvurularına gönderdiğiniz CV içerisinde ilgili sektördeki tecrübenizi yazabilir ve ilgili iş pozisyonu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu ifade edebilirsiniz.

 

Binlerce adayın başvuru yaptığı bir iş ilanı içerisinde işverenler doğal olarak ilgili pozisyonun niteliklerini karşılayan ve tecrübe sahibi olan en iyi adayı seçmeye çalışır. Staj yapma süreci size tecrübe kazanma ve niteliklerinizi geliştirme fırsatı sağlar. Bu küçük farklılıklar diğer adaylar arasından sıyrılmanızı ve ilgili iş için seçilmenizi sağlayabilir.

Girişimci Olma Seçeneğini Değerlendirin

İş bulmanın zor bir süreç olduğu net bir şekilde ortada, peki kendi işinizi kurma seçeneğini hiç düşündünüz mü? Yeterli ekonomik durumunuzun olmadığını, bu sebeple iş aradığınızı ve iş kurmak için nasıl bütçeye sahip olabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Peki, genç girişimcilere devlet tarafından destek verildiğini biliyor musunuz?

Ülkemizde devlet destekli olarak hizmet veren birçok kuruluş bulunmakta. İnternet üzerinde kısa bir araştırma yaparak bu kuruluşlara müracaat edebilirsiniz. İş dünyasında çalışan olmak yerine, işveren olarak kariyer hayatınıza giriş yapabilirsiniz. Tabi ki bu seçeneğin potansiyel risklerinin de bulunduğunu unutmayın. Bu sebeple kurmak istediğiniz iş hakkında yeterli seviyede araştırma yapın.

 

Mümkünse bulunduğunuz sektörde hizmet veren kuruluşları inceleme altına alın ve piyasanın güncel şartlarını analiz edin. Böylece risk altına giriyor olsanız bile, potansiyel risklerin farkında olabilir ve gerekli durumlarda ilgili risklere karşı alınabilecek en iyi pozisyonu tespit edebilirsiniz.

Yarı Zamanlı Çalışma Seçeneğini Değerlendirin

İş bulma süreci içerisinde maddi sorunlarla karşı karşıya kaldıysanız, kendi sektörünüzün dışında yarı zamanlı iş imkanı sunan diğer iş seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu seçenekler bir süpermarkette çalışmak, depo sorumlusu olmak ya da internet üzerinden serbest çalışan olarak hizmet vermek olabilir.

 

Yarı zamanlı olarak çalışmanın avantajı, gün içerisinde kendinize vakit ayırmak için yeterli zamana sahip olmaktır. Kendinize ayırdığınız vakit içerisinde kişisel gelişiminiz üzerinde yoğunlaşabilir, çalışmak istediğiniz sektör içerisinde yayınlanan iş ilanlarını inceleyebilir ve yeni iş başvuruları yapabilirsiniz. Bir miktar maddi gelir elde ederek bu süreç içerisinde kişisel ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve ailenizin ekonomisine destek olabilirsiniz.

 

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, yaptığınız yarı zamanlı işin bir süreç olduğunu kabul etmektir. Aksi takdirde kendi sektörünüzde uzun bir süre çalışmazsanız, eğitimini aldığınız bilgileri unutabilir ve mezun olduğunuz sektöre geri dönüş yapmak istediğinizde çeşitli zorluklarla karşılaşabilirsiniz.

Özet

Genç ve işsiz bir birey olarak kendinizi zor bir durumda hissediyor olabilirsiniz ve bu şekilde hissetmeniz oldukça normal. Fakat işsizliğin bir süreç olduğunu ve bu süreci iyi bir şekilde yönetmenin sizin kendi elinizde olduğunu unutmayın. Zorluklardan kaçmak yerine onlarla yüzleşmeyi tercih edin ve ilgili zorluklara yüzleşmek için kendinizi hazırlayın.

Çalışmak istediğiniz sektörde iş tecrübeniz bulunmuyorsa maddi beklentileri 2. planda tutarak staj yapma seçeneğini değerlendirin. Maddi olarak oldukça zor bir durum içerisindeyseniz, sektör ayrımı yapmadan yarı zamanlı iş ilanlarını araştırın. İyi bir projeniz varsa devlet desteklerinden faydalanarak kendi işinizi kurmayı düşünün. Tüm bu bilgilerle birlikte iş başvurularına göndereceğiniz CV’nizin bir anahtar görevi gördüğünü unutmayın.