EMDR Terapisi Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Kişileri psikolojik olarak etkileyen ancak zaman zaman bunun farkında olmadığı durumlar olabilir. Yani, geçmişte yaşanılan bir durum sonrası birey bundan etkilenmiş, yaşantısında bunun olumsuz etkilerini deneyimlemiş olabilir. Ancak işin temelinde buna neyin sebep olduğunun farkında değildir.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing olarak bilinen Türkçe’de de Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme terapisi olarak bilinen EMDR ile kişinin zorluk yaşadığı durumların farkına varması, anımsaması sağlanır. Bu şekilde anlamlandırma sürecine geçerek, olumsuz durum yaratan her şeyin etkisinden kurtulması amaçlanır. Fakat burada işleyiş süreci bireyler tarafından hipnoz terapi ile karıştırılmaktadır. EMDR terapisi, kesinlikle hipnoterapi değildir. Aklınızda soru kaldıysa size bu konuda rehberlik edecek olan emdr rehberi kitabını önerebiliriz.

EMDR’nin Ortaya Çıkışı

Dr. Francine Shapiro, ilk olarak 1987 yılında göz hareketlerinin rahatsız edici duygular üzerindeki iyileştirici etkisini keşfetmiştir. Bunu psikolojik olarak sorun yaşayan kişiler üzerinde denemiş ve sorunların etkisini azalttığını görmüştür. Bu şekilde uygulanmaya başlayan EMDR, kısa zamanda daha fazla kişi üzerinde de uygulanmaya başlamıştır. EMDR günümüzde de etkili bir psikoterapi yöntemi olarak bilinmektedir. Bütüncül bir terapi yöntemi olarak uygulanışı her geçen gün artan bu terapide kişiler ilk olarak psikolog ile bir karşılıklı tanıma sürecini geçirir. Bu şekilde uzman tarafından en uygun emdr tedavi süreci belirlenir.

EMDR Nasıl Uygulanır?

EMDR terapisinin hipnoterapiden çok farklı olduğu söylenebilir. EMDR duyarsızlaştırma ve yeniden işleme üzerine kuruludur. EMDR nedir sorusunun temelinde uygulanan göz hareketleri bulunmaktadır. Sağ ve sola hareketler ile beyne uyaran sağlanır. Aynı zamanda işitsel olarak kulaklık ile ses verilmesi, ellerde titreşim olması, çocuklar için omuz ve dizlere dokunma gibi yöntemler uygulanabilir. Böylece dikkatin bir kısmı şimdiki zamanda bir kısmı da geçmişte tutularak zihnin rahatsız edici duyguları daha kolay tolere edebilmesi ve verimli şekilde işlemleme yapabilmesi sağlanır. EMDR nasıl yapılır sorusunu dört başlık altında inceleyebiliriz;

Değerlendirme

Hazırlık

Uygulama

Geri Bildirim

İlk aşamada terapist, danışanı yakından tanımak amaçlı bir seans planı uygular. Kişiliğinizi, gündelik rutinlerinizi, sizi rahatsız eden konuları, kendinizi nasıl tanımladığınız vb. konular ele alınır. Hazırlık sürecinde ise daha çok travmalar, sorunların işlenmesi vardır. Kişilerin en çok çekindiği aşama burasıdır. Çünkü çoğu kimse onu rahatsız eden travmaları, kötü olayları hatırlamak istemez. Bastırmak isterler. Fakat hayat boyu böyle bir durumu devam ettirmek hayat kalitenizi düşürür. Bundan kurtulmak isterseniz, hazırlık kısmını kendinizi nasıl rahat edeceksiniz, o şekilde bir uzunlukta tamamlayabilirsiniz. Genelde 2 seans ile geçirilecek bir durumsa bunu terapistinizle konuşarak biraz daha zamana yayabilirsiniz.

EMDR uygulamasında ise kişiden kendisini en çok rahatsız eden konuyu belirlemesi istenir. Bunun üzerine gidilerek seanslar yapılır. Örnek vermek gerekirse, geçmişte bir olaydan dolayı sizinle alay edilmesi, güven sorunu yaşamanıza neden olmuş olabilir. Bunu hatırlamanız, o anda neler hissettiğinizi söylemeniz istenir. Bir bakıma olayı yeniden yaşıyormuş gibi olursunuz.

EMDR tam da bu noktada devreye girer. Olaya odaklanırken terapistin sağ ve sola hareket eden parmağını ya da ışıklı bir cihazı göz hareketleriyle takip edersiniz. Bunun dışında isterseniz işitsel veya dokunsal olarak da yöntemler kullanılabilir. Hangisinde rahat edecekseniz onunla devam edersiniz. Uyaran eşliğinde sizi rahatsız eden konuyu düşünürsünüz, yaklaşık yarım dakika sonunda sizde yarattığı lzlenim ve duygular, beraberinde aklınıza gelen başka konular, duygular gelebilir. Bu seanslar gerektiğinde 45 dakikadan daha uzun sürebilir. Aynı zamanda uygulama kısmını tek seanstan fazla da yapabilirsiniz. Sonunda ise size rahatsızlık veren konular için yeni bir bakış açınız olabilir, rahatlama hissini hissedebilirsiniz.

EMDR Hangi Sorunlarda Uygulanır?

EMDR terapisinin iyileştirici bir etki sağladığı sorunlar ise genel olarak şöyle sıralanabilir;

Panik atak

Travma ve travma sonrası stres bozukluğu

Yas

Fobi ve takıntılar

Cinsel ve fiziksel istismar

Yeme bozukluğu

Kişilik bozuklukları

Özgüven eksikliği

Performans geliştirme

Bağlanma sorunları

Anksiyete

Depresyon

Alkol, zararlı madde bağımlılıkları

Psikosomatik bozukluklar

EMDR terapisi hakkında detaylı bilgi almak için deneyimli EMDR terapisti uzman psikolog Cem Gümüş’ün bu konuda yazdığı çok sayıda EMDR konulu yazıyı okumak için tıklayın:

EMDR YAZILARI KATEGORİ LİNKİ : https://www.cemgumus.com/yazilarim/