Vergi Borcu Yapılandırması Uzatıldı

TAKİP ET

Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK ve belediyelere borçlar yapılandırması uzatıldı. Vergi yapılandırması için son gün 25 Kasım olarak belirlendi.

 

Milyonlarca kişinin kamuya olan borçları için getirilen yapılandırma imkanı büyük ilgi görürken, Başbakan Binali Yıldırım müjdeyi verdi. Başbakan Yıldırım, 31 Ekim'de sona ereceği açıklanan vergi alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin başvuruların 25 Kasım'a kadar uzatıldığını bildirdi.


HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK ve belediyelere borçlar düzenleme kapsamında yer alıyor.

 

Vergi Affı Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?

Vergi borcu bulunan mükellefler borçlu oldukları vergi dairelerine yazılı olarak vergi affı başvurusu yapabilecekleri gibi posta veya internet üzerinden de başvuru yapabileceklerdir.Başvuruların taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih, adi posta ile gönderilmesi halinde ise tahsil dairesinin kayıtlarına intikal ettiği tarih başvuru tarihi olarak dikkate alınacaktır. Başvuruların Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden internet vergi dairesine erişmek suretiyle yapılması halinde, başvuru tarihi başvurunun yapıldığı tarih olacaktır.

 

Vergi Borcu Taksitlendirmesi Nasıl Yapılacak?

Vergi borçları altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitle ödenebilecek. Tercih edilen taksit sürelerinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak. Taksitle belirlenen ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar;

Altı eşit taksit için (1,045)

Dokuz eşit taksit için (1,083)

On iki eşit taksit için (1,105)

On sekiz eşit taksit için (1.15)

Katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünerek ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak. Tercih edilmiş olan taksit sayısından daha önce borçlar ödenirse, taksit katsayılarında düzeltmeye gidilecek.

 

Taksitler Aksarsa Ne Olur?

Taksitle ödeme yoluyla vergi affından yararlanırsanız ve ilk taksit ödemesi ile ikinci taksit ödemesinin zamanında ödenmemesi durumunda yeniden yapılandırma hakkını kaybedersiniz. İlk 2 taksit haricinde, taksitlerin bir senede 2 veya daha az aksatılması durumunda eklenmeyen ya da eksik eklenen taksitlerin gecikme zammı oranları hesaplanandan geç ödeme faizi ile beraber son taksit sürecini izleyen ayın sonuna kadar eklenmesi durumunda yapılandırma hakkı yine kaybolmaktadır.