Stagflasyon nedir? Stagflasyon sebeb ve sonuçları nedir?

TAKİP ET

Özellikle The Economist, Financial Times ve Wall Street Journal gibi ekonomi gazetelerinin dünyanın geleceğine dair bazı kaygıları dile getirmiş olması, ekonomi profesörlerinin yorumları bazı kaygıları da beraberinde getirdi. Bu kaygıların başında ise stagflasyon yer alıyor. Ekonomistlerin yeni korkusu haline gelen stagflasyon ise ne olduğu, sonuçlarında ne olacağı gibi konular üzerinden yoğun bir şekilde araştırılıyor. Yapılan araştırmalarda, 'Stagflasyon nedir?', 'Ekonomide stagflasyon ne anlama gelir?', 'Stagflasyon neye sebep olur?' sorularına cevap aranıyor.

Ekonomistlerin, 21. yüzyılın ilk 20 yılının ekonomiye iyi gelmediğini düşünmesi ve bu 20 yılda çok sayıda büyük ekonomik krizlerin yaşanması, dünya çapında çeşitli kaygıların oluşmasına neden oldu Özellikle son dönemlerde yaşamış olduğumuz büyük ekonomik krizler, koronavirüs pandemisi ve Ukrayna Rusya savaşı gibi olaylar, ekonomistlerin de yorumcuların stagflasyon korkusunu artırmaya başladı. Hal böyle olunca stagflasyonun ne olduğu ve ne gibi sonuçlara yol açacağı da merak edildi. Peki stagflasyon nedir? Ekonomide stagflasyon ne demek, neye sebep olur? İşte detaylar…

STAGFLASYON NE DEMEK?

Stagflasyon, enflasyon ve resesyonun aynı anda görülmesiyle meydana gelmekte olan bir durumdur. İngilizce’de ‘stagnant (durgun)’ ile ‘inflation (enflasyon)’ kelimelerinin bir araya gelişinden türetilmiştir.  Ekonomideki işsizlik oranlarının artması ve fiyatların hızla yükselmesi, stagflasyon durumunda gözlemlenmektedir. Klasik İktisat Teorisi ve Keynesyen Teori’de stagflasyon, paradoksal bir durum olarak tanımlanmaktadır. Enflasyon ve işsizlik oranları arasında ters oran mevcuttur ve biri düşerken diğeri yükselir. Fakat stagflasyon durumunda ikisinde de yükselme gözlemlenmektedir. Bu da Klasik İktisat Teorisi ve Keynesyen Teori çerçevesinde açıklanmasını imkansız kılmaktadır.

EKONOMİDE STAGFLASYON NE ANLAMA GELİR?

Gelişmekte olan ülkelerde düşük istihdamın sürekli olduğu görülür. Toplam talepte artış gözlemlenmesi durumunda toplam arz, istihdam edilebilecek serbest iş gücü olmasına rağmen artırılamaz. Çünkü böyle bir durumda üreticiler, üretim araçlarının ve iş gücünün artmasını sağlayacak finansal olanaklardan yoksundur. Bu ülkelerde sermaye talebine uyum sağlanabilmesi için esnek bir sermaye arzı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu ülkelerde istihdam koşullarında meydana gelen talep artışı enflasyonist bir etki meydana getirmektedir.

Stagflasyon durumunda ise ülkenin ekonomisi, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ekonominin tepkilerini verebilmektedir. Fiyat artışının mevcut olduğu yerde alım gücünde de artış gözlemleniyorsa stagflasyon meydana gelmektedir. Stagflasyon gerçekleştiğinde uluslararası çapta ciddi problemler ortaya çıkmaktadır. Fakat ülke içinde de bireysel ve toplumsal olarak da bu sorunlarla karşılaşılmaktadır.

STAGFLASYON NEYE SEBEP OLUR?

Ülke genelinde meydana gelen işsizlik, enflasyon rakamlarının sürekli yukarı doğru devam etmesi, ekonomik büyümenin gerçekleşmemesi, ülke ekonomisinde meydana gelen ciddi durgunluk ve ihracat düşerken ithalat oranının artması gibi durumlar meydana geldiğinde ülkede stagflasyon olduğundan bahsedilebilir. Stagflasyon durumunda ülkeler ekonomik çözümler bulmaya çalışılar. Ekonomik açıdan doğru politikalar uygulanarak enflasyon durdurulmaya çalışılmakta ve işsizlikte meydana gelen artışın önüne geçebilmek için mücadele gösterilmektedir.