İstasyonlar zarar ediyor, benzin 17 lira olacak

TAKİP ET

Akaryakıta gelen zamlar rekor seviyelere ulaşırken, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, istasyonların her ay 50 bin liraları bulan zararlar ettiğini söyledi. Güler, petrol üretiminin artırılmadığı takdirde, benzin fiyatlarının 17 lirayı aşacağını ekledi.

Motorine önceki gece gelen 80 kuruşluk zammın ardından dü gece de benzine büyük zam geldi. Söz konusu zamla birlikte benzinin litre fiyatı, 71 kuruş arttı. Bu şekilde benzin ve motorin tüm zamların en yüksek fiyatına ulaşarak 16 TL'ye dayandı. Gelişmeleri değerlendiren Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, petrol üreten ülkelerin üretimi artırmadıkları takdirde fiyatların 17 lirayı da göreceğini söyledi. Güler, günde 10 bin litre satış yapan bir istasyonun giderler nedeniyle her ay 50 bin lira zarar ettiğini söyledi.
Üst üste gelen akaryakıt zamları, vatandaşta panik yaratıyor. Depo başı 60 ila 80 lira arası kurtaran vatandaşlar, ülke genelinde olduğu gibi Samsun’da istasyonlara koşuyor.

‘BÖYLE GİDERSE 17 LİRAYI AŞAR’
Başkan Zafer Güler, “Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar tüm dünyayı ilgilen konu. Brent petrol 93 dolara kadar çıktı. Benzin bugün neredeyse 16 liraya gelecek. Brent petrolün fiyatının 100 dolara çıkacağı düşünülüyor ve böyle bir şey olursa benzin fiyatı 17 liraları aşacak demektir. Petrol üreten ülkeler maliyetler artınca, mecburen zam yapma yoluna gidiyorlar. Ekonomisi sağlam olan ülkeler, bu durumu bir nebze absorbe edecektir ancak ekonomisi hassas olan ülkeler için durum hiç iç açıcı görünmüyor. Petrol üreten ülkeler, üretimi artırmadığı sürece süreç böyle devam edecektir” diye konuştu.


Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler

‘İSTASYONLAR DA ZARAR EDİYOR’
“Türkiye’de artan akaryakıt fiyatlarına karşı önümüzdeki günlerde ne olacağını kestirmek zor” diyen Başkan Zafer Güler, şöyle devam etti; “Ülkemizde ÖTV konusu var. Bizdeki bu durum da fiyatın yükselmesine neden oluyor. Zamlar karşısında vatandaşımız da panikliyor. İstasyonlara değinecek olursak, onların da durumu çok sıkıntılı. Artık istasyonların sermayeleri yetersiz kalıyor. Bir yıl önce 7-8 lirayı konuşurken, bugün 16-17 liraları konuşuyoruz. Hükümetin bir an önce ekonomik tedbirler alması gerektiğini düşünüyoruz. İstasyonlar da zarar ediyor. Her gün 10 bin litre akaryakıt satan istasyonun bugün her ay 50 bin lira zararı var. Bir istasyona 40 bin lira elektrik faturası geliyor. Diğer giderlerden söz bile etmiyorum. İstasyonlar mağdur durumlar. Enflasyona uyarlanmadığı sürece bizim de durumumuz düzelmeyecektir. Hükümetten bu konuda acil ve somut bir adım bekliyoruz.”

Tolga BİRGÜCÜ / Diyekonustu.com