Hemen Emekli Nasıl Olabiliriz?

TAKİP ET

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası geçtiğimiz günde yüz binlerce prim borçlusu emekli olabilecek 'Krediyle Emeklilik Protokolü' imzaladı. Borçlu vatandaş emekli olma imkanıyla yapılan düzenlemeden yararlanmak için son gün 31 Ekim oluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" geçtiğimiz günlerde Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), borçlarını ödemesini yaparak emekli olabilecek 4B (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılar yönelik bankalar ile görüşmeler yapıldı ve Ziraat Bankası ile anlaşma sağlandı.

Konuya ait detaylar hakkında bilgi veren İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı  Sadettin Orhan “Yaş ve prim günü itibariyle emekli olmaya hak kazanmışsınız fakat SGK'ya birikmiş prim borcunuz nedeniyle emekli olamıyorsunuz.

Ya da hizmet borçlanması (askerlik, doğum, yurt dışı vb) yapmanız durumunda emekli olabiliyorsunuz lakin elinizde borçlanma bedeli ödeyecek toplu paranız yok. İşte bu noktada krediyle emeklilik uygulaması devrede oluyor.

Toplu ödemeyi halkın yerine bankanın yaptığı belirten Orhan “Bağlanan emekli aylığınız kredi borcunuz ödeniyor. Uygulama özellikle Bağ-Kur (4/b) prim borçları için kolaylık sağlıyor.

YAPMANIZ GEREKENLER

Geçtiğimiz seneler de bir kaç defa yapılan krediyle emeklilik yöntemi, son olarak da SGK ile Ziraat Bankası arasında 5 Eylül 2016 tarihinde imzalanan protokolle yürürlüğe girmiş oldu.

Öncelikle SGK müdürlüğüne başvuru yaparak, krediyle emeklilik uygulamasından yararlanmak istediğinizi beyan ediyorsunuz.

SGK müdürlüğü dosyanızı inceliyor, borcunuz ödemeniz veya hizmet borçlanması yapmanız durumunda emekliliğe hak edip etmediğiniz tespiti yapılıyor.

Borcunuz ödemeniz veya borçlanma yapmanız  durumunda emekli olabiliyorsanız, SGK müdürlüğü size 'Prim Borcu Ödemesi Durumunda Emekli Olabilecek' yazısı vermiş oluyor.

Bu yazı ile en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek kredi başvurusu yapıyorsunuz. Ziraat Bankası, sizin borcunuzu SGK'ya ödüyor.

SGK size emekli maaşınızı bağlamış oluyor ve kredi taksitleri ise emekli maaşınızdan aylık olarak kesilmeye başlıyor. Böylece hem SGK'ya borcunuzu ödemiş oluyorsunuz, hem de emekli aylığı ve sağlık sigortanıza kavuşmuş oluyorsunuz