Dolar ve Euro Yerine Altına Yatırım Yapılır mı?

TAKİP ET

Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı dolarını bozdur kampanyası konuşma yaptı.

 

Usta, sözlerine Cumhurbaşkanının kampanyasıyla başladı; ‘Sayın Cumhurbaşkanının başlattığı bu dolar kullanımının azaltılmasına yönelik kampanya son derece yerinde bir kampanya. Hani moral açısından önemli. Tabii, aslında Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı çok yüksek, bu kampanyanın çok teknik olarak ne kadar faydası olur, o ayrı bir şey. Ancak burada şöyle bir yanlışa düşülmemesi gerekir: Sayın Cumhurbaşkanı, işte "Yastık altındaki dövizlerinizi getirin, ya TL'ye çevirin ya da altına çevirin." diyor. Burada, TL'ye çevrilmesi tamam, gayet güzel ama altına çevrilmesi bir yanlış olur. Önemli olan bankacılık sistemi dışındaki dövizin sisteme getirilmesidir, Altına çevirdiğimiz zaman altın talebinin artırılması bizim altın ithalatımızın artacağı anlamına gelir, ithalat yapmak içinde döviz harcarız. Bu ayrı bir sıkıntı yaratır. Ben burada dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

 


İkincisi de bu, dövizle olan sözleşmeler var şu anda, bir sürü sözleşme var. Bunların Türk lirasına çevrilmesi durumunda birtakım yeni harçlar doğuyor. Bu harçların azaltılmasına yönelik de bizim ivedilikle Mecliste bir düzenleme, bir kanun çıkartıp hakikaten dövizden Türk lirasına geçişi sağlamamız uygun olur diye düşünüyorum’ dedi.