Asgari Ücret açıklandı 2020 Asgari ücreti ne kadar oldu?

TAKİP ET

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücretin ne kadar olduğu kısa süre önce açıklanması bekleniyordu. Asgari ücret fiyatı sendikalar tarafından 2 Bin 578 lira olarak beklenirken, hükümet fiyat açıklaması için sessiz kalmıştı. İşte herkesin beklediği 2020 yılı ilk 6 ayı ve ikinci 6 ayı için belirlenen asgari ücret fiyatı.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde, yeni rakamı belirleme çalışmalarında sona gelindi.

Toplantılarının ilkini 2 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, ikincisini 10 Aralık'ta Türk-İş'te, üçüncüsünü 17 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) yapan komisyon, dördüncü toplantı için yine Bakanlıkta toplandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık ediyor.

Toplantıda, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamının Bakan Selçuk tarafından açıklanması bekleniyor.

ÜÇ SENDİKA NE İSTİYOR?

Pazarlık öncesi Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 558 lira zam beklediklerini söyledi.

Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin devam eden görüşmelerde 3 sendikadan ortak açıklama gelmiş ve Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, 2 bin 578 TL'den geri atmayacaklarını duyurmuşlardı.

ERDOĞAN "JEST YAPARIZ" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret görüşmelerine ilişkin, "İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız" ifadelerini kullanmıştı.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 20 LİRA

Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.

2020 YILI ASGARİ ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Asgari Ücret Komisyonu toplantımıza hoş geldiniz. Biliyorsunuz komisyonumuz 15 kişi ile çok titiz bir çalışma yürüttüler. Asgari ücret belirlerken toplumun tüm kesimlerini gözettik.

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren asgari ücreti 2.943 tl  Bürüt, 2.324tl net olarak belirledik. Bu sene de Asgari Ücret Tespit Komisyonu'muz kararını oy çokluğu ile aldı.

YÜZDE 15.03 ARTIŞ

Beklenen yıl sonu enflasyon oranı yüzde 12 olarak ön görülmekteydi. Beklenen yıl sonu enflasyon oranının üç puan artış sağlayarak, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimizi sözümüzü tutmuş olduk. Şunu da belirtmek isterim.

Evli ve 3 çocuklu kişi için yeni asgari ücret net olarak 2.479 tl olmuş oldu.

2020 ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ KAÇ TL OLDU?

2020 yılında asgari ücret desteğini tüm işletmeler için 75 lira olarak sürdürmeye devam edeceğiz. Enflasyon oranının çok üzerinde bir artış sağlamış olduk. 'İşçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözümüzü de oy çokluğuyla sağladık.

TÜRK-İŞ MASADAN KALKTI ZAMMI KABUL ETMEDİ

Türk-İş'ten yapılan açıklamada; "Bu rakamı kabul etmemiz mümkün değil" denildi. Türk-İş masayı terk etti.

2020 AGİ zammı ne kadar? Asgari Geçim İndirimi nedir, nasıl hesaplanır?

Toplantılarının ilkini 2 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, ikincisini 10 Aralık'ta Türk-İş'te, üçüncüsünü 17 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) yapan komisyon, dördüncü toplantı için yine Bakanlıkta toplandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık etti..