Ek Gıda Döneminde Çocuğum Nasıl Beslenmeli? Ek Gıda Dönemine Ne Zaman Geçilmeli?

TAKİP ET

Ek gıda dönemi çocuklarımızın besinlerle tanışması ve yetişkinliğe sağlıklı adım atması konusunda oldukça önemli bir dönem olarak bilinmektedir. Bu nedenle bebeklerin ek gıdaya geçişlerinde zaman ve besin türleri oldukça önemlidir.

Peki ek gıda dönemine ne zaman geçmeliyim? Ek gıda döneminde bebeğime neler vermeliyim? sorularının yanıtını almak istiyorsanız yazımızda bunların hepsine https://saglikla.com.tr sayesinde yanıt bulacaksınız.

Ek gıda dönemine ne zaman başlanmalı? Bebekler 6.aydan itibaren ek gıdaya başlayabilmektedir. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta anne sütünün ek gıdaya geçmesi ile birlikte kesilmemesi gerektiğidir. Sadece anne sütü, yaşamın ilk 6 ayında eğer hastalık gibi bir durum mevcut değilse kesinlikle tüketilmelidir. Bununla birlikte 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte tüketimi devam ettirilmelidir. Ek gıda dönemine 6.ayında başlanması gerektiği bilgisinin yanı sıra aynı zamanda 4. Ayda başlanabileceğine dair yeni araştırmalar da gündemdedir. Lakin erken başlanması anne sütünün tüketimini de azaltacağından önerilmemektedir. Eğer anne sütü tüketimi az ise hekim ve diyetisyenin onayı ile birlikte 4. Ayda da ek besine dönemine geçilebilir. Peki bebeğimin ilk besini ne olmalı? Bebeğim ek gıdaya geçtiğinde ilk olarak ne tüketmeli?

Bebekler oldukça hassas olduklarından dolayı ilk 1 yaşta yumurta beyazı, süt ve süt ürünleri, çilek, kivi, ananas, kabuklu deniz ürünleri gibi alerjik etki yaratabilecek besinler verilmemeli. Bununla birlikte kesinlikle tuz, şeker, bal veya şekerli içecekler tükettirilmemelidir. Bunlar yerine pekmez ideal bir seçenektir. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde (6.ay) anne sütü kesilmemelidir. Ek gıda olarak sebze püresi ile sürece başlanabilir. Kabak püre, havuç püre, patates püre ideal seçenekler arasındadır. Sonrasında elma püre, muz püre gibi meyve seçenekleri düşünülebilir. Bunların yanı sıra pirinç lapa ve yumurta sarısını bebeğin beslenmesine ekleyebilirsiniz. Bu süreçte önemli nokta ek besinlerin anne sütünü geçmemesidir. Yani günde en fazla 1-2 öğün ek gıdalardan oluşmalıdır. 7.aya gelindiğinde ise ev yapımı çorbalar ( tuzsuz ve baharatsız bir şekilde ) tüketilmeye başlanabilir. İçerisinde yağsız kıyma eklenebilir ve zenginleştirilebilir. Bununla birlikte 8.aya geçildiğinde bebeklerde diş çıkarmaya başlama durumları görülebilir. Bu nedenle huzursuzluk, verilen besinleri reddetme gibi belirtiler baş gösterebilir. Aynı zamanda püre besinlerden ziyade artık rendelenmiş besinlerin tüketimine geçilebilir. Bu ay bebeğin artık ek gıdaya geçmeye başladığı dönem olsa da anne sütünü kesinlikle kesilmemelidir.

9. ve 10. Aylarda artık ek gıdanın 2. Dönemine geçilmiş olmaktadır. Bu süreçte bebeklerin hala ana besin kaynağı anne sütüdür. O nedenle anne sütü kesinlikle kesilmemeli ve gün içerisinde tüketilen besinler; %50 anne sütü, %50 ek gıda olacak şekilde beslenme planlanmalıdır. Bu süreçte hala alerjik etki oluşturabilecek olan yumurta akı, kabuklu deniz ürünleri, bal gibi besinler beslenmeye eklenmemelidir. Bu dönemde besinler püre veya rendeden ziyade küçük küçük doğranarak bebeğe verilebilir. Et veya tavuk verilecekse de yağlardan ayrılmalıdır. Yine aynı şekilde yemeklere, çorbalara tuz veya baharatlar eklenmemelidir.

11. aya gelindiğinde bebeklerin artık kavrama yetenekleri gelişmiştir. Bir kaşığı, bir sebzeyi eliyle kavrayabilir ve ağzına götürmeye çalışabilir. Bu süreçte sebzeleri onun çiğnemesine ve eliyle yemesine destek verilmelidir. 12.ayda ise bebekler soframıza oturabilir ve yavaş yavaş az tuzlu az baharatlı besinlere geçebilir. Unutulmamalıdır ki hastalık vb. durum mevcut değilse anne sütü tüketimi 2 yaşa kadar devam etmelidir.

Sizler de bebeğiniz sağlıkla büyüsün istiyorsanız sağlıkla programını tercih edebilirsiniz. Sağlıkla.com.tr’ de hamilelik dönemi ve sonrası için sizlere özel hazırlanan online diyet, online egzersiz ve online rehberlik seçenekleri bulunmaktadır. Online diyet, hamilelik sürecinde ve hamilelik sonrasında sizlere oldukça fayda sağlayacaktır. Yolunuz uzak olabilir, farklı şehirlerde olabiliriz ya da bebeğinizle ilgilenmeniz gerektiğinden uzun yola çıkamıyor olabilirsiniz işte bu süreçte sosyal ortamdan sizinle iletişime geçerek alışkanlıklarınıza, hastalıklarınıza ve ihtiyacınıza uygun beslenme programı oluşturmamız sizlere oldukça kolaylık sağlıyor. Sizler de sağlıkla yaşamak ve bebeklerinizi sağlıkla büyütmek istiyorsanız biz her zaman buradayız.