Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, 'Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu'nu anlattı

TAKİP ET

Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, "Samsun / Atakum - Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu özel eğitime muhtaç bireylere temel akademik ve günlük yaşam becerilerini kazandırıp topluma uyum sağlayabilen, ailesine ve çevresine yararlı bireyler yetiştirmeye çalışan özel eğitim kurumudur. Atakum ilçesinde Karayolları arkasında bulunan binasında hizmet vermektedir" dedi.

Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, yaptığı açıklamayı şu şekilde sürdürdü;

Okul binasına Bilim Sanat Merkezi kurmak amacıyla Taflan’da özel eğitim için yapılmamış eski bir okul binasına taşınmak istenmektedir. Daha öncede Zafer Özel Eğitim İş okulunun taşınma girişimi olmuş  bir kaç kez müfettiş incelemesi yapılmış ve okulun taşınmasının uygun olmadığı kararının alındığının bilinmektedir. 
Korona virüs salgını sürecinde sessiz sedasız oldu bittiye getirilerek okulu Taflan’da öğrenci yetersizliği sebebiyle kapanmış bir okul binasına taşınmak istenmektedir. Bu çalışma iyi niyetten uzaktır. Bilim Sanat Merkezi kurmak için Özel Eğitim Okulunun uzak bir alana taşınması doğru değildir. Atakum’a Bilim Sanat Merkezi kurulması çalışması iki yıldır vardır. Kurulmasını da destekliyoruz. Ancak iki yılda uygun bir bina bulamayıp Zafer Özel Eğitim Okulu öğrencilerini yani özel eğitime muhtaç çocuklarımızı okullarından çıkarmanın uzak bir alana taşımanın doğru olmadığına inanıyoruz. Özel eğitim öğrencileri ile ilgili kararların bu şekilde alınması ise eğitim etiği bakımından doğru değildir. Samsun valisi, İl Milli Eğitim Müdürü bu kararı gözden geçirmeli ve vazgeçmelidir.
 
Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun taşınması durumunda ortaya çıkacak sorunları şu şekilde sıralayabiliriz.  

Özel Eğitim okulları öğrencileri gereksinimleri gereğince fiziksel bir çok imkana ve güvenlik tedbirlerine ihtiyaç duymaktadır. Şu an içinde eğitim öğretime devam ettikleri bina bu imkanlara sahiptir. Gönderilmek istedikleri bina Taflan bölgesinde olup bu imkanlardan yoksundur. Yapılması zaman alacağı eğitim öğretime yetişmeyeceği kesindir. Geçmişte öğrencilerin intihar ve pencereden kaçma girişimleri olmuştur.  
 
Öğrencilerin biyolojik yaşları  18-19 olsa bile zeka yaşları 4-5 seviyesinde olabilmektedir. Okulun uzaklığı Okul çıkışı ve hafta sonları okulda düzenlenen sosyal kültürel sportif faaliyetlere çocukların, kendi imkanlarıyla gelip gitmelerini imkansız hale getirecektir. Öğrenciler için ulaşımda çeşitli riskler ortaya çıkacaktır.

Türkiye şampiyonu, Olimpiyat şampiyonu,  Avrupa şampiyonu öğrenciler var idman öncesi veya sonrası derslere katılıyor mesafe bu imkânı ortadan kaldıracak. Spor tesislerine özellikle Atletizm stadına mesafe 3 km den 20 km’ye çıkacağı gibi ulaşım imkanlar zorlaşacaktır. Öğrencilerin sosyal, akademik, mesleki ve pedagojik gelişimleri için çevre imkanlarından faydalanma ihtimali ortadan kalkacaktır. Staj yapacakları yerlerde ara derslerde gidip bir kaç saat çalışıp okullarına dönüyorlar. Mesafe bu durumu ortadan kaldıracaktır. Tarım alanının ana sınıflarıyla ve Konaklama Alanının Serra Otelle yürüttüğü projelerin uygulama imkânı ortadan kalkacak. (Servisleri 2_3 Kilometreyi ücretsiz götürüyordu. Servis ve konaklama öğrencileri çalışıp geliyordu. Mesafe 20 km çıkınca ücretsiz taşıma mümkün olmayacak)


** Okulun özel eğitim meslek lisesi olduğu göz ardı edilmektedir. Haftalık 30 saatin 15 saati atölyelerde yapılmaktadır. Atölyelerin tamamına yakını büyük ödeneklerle yeni yapılmıştır.


** Zafer Özel Eğitim Meslek okulu okul binası şu an ulaşımı ve öğrencilerinin ikametleri bakımından merkezi bir konumdadır. Okulu Taflan’a taşımak zaman içinde okulun kapanmasına ve öğrencilerin eğitimden yoksun kalmasına sebep olacaktır.

** Öğrenciler aileleri tarafından sosyalleşme ve kendilerine güvenlerinin artması için bazen de servisi kaçırdıklarında engelli kartlarıyla ücretsiz tramvayla okula gelebilmektedir. Mesafe bu imkanı ortadan kaldıracaktır.

** Kendi öz bakımını yapamayan öğrenciler var. Tekerlekli sandalyede olan ya da yürüyemeyen öğrenciler var. Tuvalet ihtiyacı için desteğe ihtiyacı olan,  gün içinde anne krizi tutan ailesini yanında isteyen öğrenciler var. Bu öğrencilerin velileri okula sürekli geliyorlar. Gerekirse okula davet ediliyor. Uzaklık veli için bu imkanı ortadan kaldırıyor. Bu durum ciddi sorunlara sebep olacaktır.