Hormonlu Not Veren Özel Okullar Arttı

TAKİP ET

Özel okulların başarısını göstermek için tercih ettikleri hormonlu not sistemini kullanan özel okul sayısı arttı.

 

Özel okullarda okuyan öğrencilere verilen şişirme not ya da diğer adıyla hormonlu not veren özel okulların sayısı gün geçtikçe artıyor. Başarısız öğrencilere hormonlu not vererek hem öğrencinin başarısını hem de okul başarısını yüksek göstermek isteyen özel okullar, yeni müşterileri için sürekli reklam mecrasını kullanıyor.

 

Özel okul için devletin teşviğinden yararlanamayan veliler için yeni bir pazarlama stratejisine giren bu özel okullar ‘Teşviği düşünmeyin biz hallederiz’ gibi sloganlarla yeni müşteri çekmenin peşine düştü.

 

 

HORMONLU NOT VEREN OKULLAR

MEB’in öğrenci notlarını şişiren özel okullarla ilgili yaptığı soruşturmada 40 ilde 200’e yakın özel okulun hormonlu not kullandığı tespit edilmişti. Soruşturmayı derinleştiren MEB, “şişirilmiş not” araştırmasının 81 il genelinde özel okullara uygulanması için harekete geçti.

 

TEOG SINAVI 30, OKUL SINAVI 100

Bazı öğrencilerin matematikten, MEB’in yaptığı ortak sınavda 30 puan, okulun yaptığı iki sınavda ise 100 tam puan aldığı ortaya çıktı. Bu öğrencilere sözlü notu olarak da 100 verildiği görüldü. MEB hormonlu not veren okulları ve öğretmenleri tespit ederek ceza verdi.

 

 

CEZA VE KAPATMA

Mevcut mevzuatta, “hormonlu not” uygulaması yapıldığı tespit edilen özel okullarda sadece öğretmene ve okul müdürüne para cezası verilebiliyordu. Bu okullara verilen para cezasının caydırıcı olmadığını belirleyen MEB, cezanın artırılması için yasal düzenleme çalışmalarına başladı. Aynı okulun hormonlu not kullandığı durumun 3 kez tekrarı yaşanırsa, söz konusu kişinin kurum açma, işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen kurucu, 5 yıl geçmeden tekrar kurum açamayacak ya da başka bir kuruma ortak olamayacak.

 

 

HAKSIZ SIRALAMA

Hormonlu notlar öğrencileri yüzlerce hatta binlerce sıra öne geçiriyor ve gerçek not veren okulların öğrencilerini mağdur ediyor. Çünkü liselere geçişte kullanılan yerleştirme puanının hesaplanmasında TEOG sınavları yüzde 70 etki yaparken, öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları yüzde 30 etkili. Hormonlu not verilen öğrencinin de yerleştirme puanı, adil bir not sistemi uygulayan okulun öğrencisine göre daha yüksek oluyor. Sınavda 700 tam puan alsa bile bir öğrenci okul notları düşük olduğu için, sınavda kendinden daha düşük alan ama okul notları 100 olan bir öğrencinin gerisine düşüyor. Bir okula da sınav başarısı yüksek olan değil, şişirilmiş notlara sahip öğrenci yerleşmiş oluyor.