E-Fatura Nedir? Yararları Nelerdir? Kimler E-Faturaya Geçmek Zorunda?

TAKİP ET

Elektronik Faturanın kısaltılmış ifadesi olan e-Fatura; bir firmanın kayıt yaptırdıktan sonra kağıt fatura yerine tüm faturalarını dijital ortamlarda düzenleyeceğini beyan eden dijitalleşme sürecinin bir parçasıdır.

Elektronik Faturanın kısaltılmış ifadesi olan e-Fatura; bir firmanın kayıt yaptırdıktan sonra kağıt fatura yerine tüm faturalarını dijital ortamlarda düzenleyeceğini beyan eden dijitalleşme sürecinin bir parçasıdır. Elektronik Fatura kullanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nda kayıt oluşturan mükellef artık tüm faturalarını dijitalde keser ve gönderir. Yalnızca şu şekilde bir nüans bulunmaktadır. E-Fatura uygulamasına geçen bir firma karşı taraf, yani alıcı taraf, e-Fatura kullanıyorsa e-Fatura kesip gönderir; e-Fatura kullanmıyorsa e-Arşiv Fatura kesip gönderir.

Bazı firmalar e-Faturaya geçmek zorundayken bazıları isteğe bağlı olarak sunduğu yararlar nedeniyle kendisi geçiş yapmak istemektedir. Bu içeriğimizde e-faturanın ne gibi yararlar sunduğunu ve kimlerin e-faturaya geçme zorunluluğunun bulunduğuna dair konu hakkında en çok merak edilen detaylara değineceğiz.

E-Fatura Yararları Nelerdir?

E-Fatura yararları ya da avantajları olarak nitelendirebileceğimiz durumları şu şekilde belirtebiliriz;

Kağıt masrafı, mürekkep, zarf, dosyalama vb. maliyetleri ortadan kaldırarak harcamalar açısından yarar sağlar.

Birkaç saniyede oluşturulup hemen karşı tarafa aktarılabildiği için zamandan ciddi anlamda tasarruf ettirir.

Sistem üzerinde arşivlenen e-Faturalar için yazdırma, bir yerde saklama, depo için alan oluşturma, gerek görüldüğü zaman uzun uzadıya buradan alıp bulma gibi problemlerden firmayı kurtarır. Gerek duyulduğunda sistemde hemen aratılıp anında bulunmaktadır.

Müşteriye yüksek hızda fatura gönderebileceğiniz için bu durum hasılatınızı da hızlı yapmanız şeklinde firmaya yansır.

Fatura oluşturma, gönderme, saklama vb. pek çok alanda kolaylık sağladığından iş yükünü ve hatta gerekli çalışan sayısını azaltmayı sağlar.

Muhasebe ile e-Fatura sistemi eş zamanlı ilerleyecektir. Evrak yoğunluğu sıkıntısı ortadan kalktığı için muhasebe işlemleri maksimum hızda ilerler.

Kağıt kullanımı minimuma indirgendiği için e-Faturanın aynı zamanda çevre dostu bir uygulama olduğunu da belirtebiliriz.

E-Faturanın düzenlenebilmesi için ofis ortamında bulunmaya gerek yoktur. Mükellef dilediği her yerden internet erişimi olduğu sürece e-Fatura oluşturabilir.

Mutabakat sürecini maksimum hızlı ele alma olanağı kazandırır.

E-ihalelere katılma ve teklif veren ile teklif alan tedarikçi arasında güvenli, şeffaf, hızlı ve pratik işlem yapma imkanları sunar.

Dijital ortamda saklandığı için faturaları kaybetme gibi bir problem söz konusu olmayacaktır.

Kimler E-Faturaya Geçmek Zorunda?

Şahıs şirketi, Limited şirket ya da Anonim şirket gibi firma statüsünde olan tüm mükellefler diledikleri zaman herhangi bir sınıra takılmaksızın e-Fatura uygulamasına geçiş yapabilir. Ancak isteğe bağlı olmaktan çıkan ve e-Faturaya geçişin zorunlu kılındığı firmalar da vardır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanmış 509 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ’de belirtildiği üzere 2022 yılı brüt satış hasılat miktarı 3 milyon TL ve daha fazlası olan mükellefler e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundadır. Bu firmalara getirilen zorunluluklardan biri de 1 Ocak 2024 tarihine kadar tanınan sürede e-Defter uygulamasına da geçiş yapmaları gerektiğidir. Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda zaman zaman güncellemelerde bulunduğu için ilgili gelişmeler takip edilmelidir.

 

E Fatura hakkında detaylı bilgi almak isterseniz  https://www.uyumsoft.com/e-fatura adresinden yararlanabilirsiniz.