İngiltere, Rus oligarklarını yaptırımlarla vurdu

TAKİP ET

Dünya Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini izlerken, Batılı politika yapıcılar Kremlin'i baskı altına almanın yollarını arıyor - cep defterlerine nişan almak da dahil.

Birleşik Krallık, uzun zamandır zengin Rusların park edip servetlerini büyütmeleri için önemli bir destinasyon olarak biliniyor. Ve şimdi yetkililer bu durumdan yararlanmayı umuyor.

Hükümet Enstitüsü'nden araştırmacı Alex Nice, ICIJ'ye verdiği demeçte, "Her zaman masanın üzerinde bulunan silah gibidir - odanın içindedir ve onu kullanmadan size avantaj sağlar" dedi. “Elit Rus finans çevrelerinde, Birleşik Krallık yetkililerinin ne bildiği ve ne yapabilecekleri konusunda her zaman devam eden bir endişe var.”

Bugün erken saatlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'ya asker göndermesinden saatler sonra, Birleşik Krallık kendisine yakın üç zengin işadamını ve beş Rus bankasını yaptırımlarla vurdu .

Hedeflenen oligarklar, daha önceki açık deniz soruşturmaları gizli mali anlaşmalarının ayrıntılarını ortaya çıkardığından, uzun süredir ICIJ okuyucularına aşina olacaktır .

Pandora Belgeleri, Birleşik Krallık'ın yeni yaptırımlarının "Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmakla" suçlanan güçlerle bağlantılarını listelediği petrol patronu Gennady Timchenko'nun dahil olduğu devasa kredileri ortaya çıkardı. Daha önce FinCEN Dosyaları ve Panama Belgeleri, Putin'in çocukluk arkadaşları olan milyarder kardeşler Arkady ve Boris de dahil olmak üzere Rotenberg ailesini içeren denizaşırı işlemleri ayrıntılı olarak açıklamıştı. Bunlar, kardeşlerin Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgaline yanıt olarak ABD tarafından yaptırım uygulandıktan sonra birkaç şirketle yaptıklarını içeriyor.

Rakamlar zaten ABD tarafından onaylanmıştı ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Rusya işgaline devam etmesi halinde daha fazla cezai önlemin gelebileceği konusunda uyardığı gibi, gelecek olanlardan ilki olabilir.