Denize düşen konteynerin içindekileri bulduğunuzda sizin olur ve zengin olabilirsiniz

TAKİP ET

Kargo gemileri her sene milyarlarca dolarlık siparişlerle dolu konteynerleri büyük sularda taşıyor. Ancak bazen bu gemilerin ve kargoların başına gelen tatsız olaylar, bazı şanslı kişileri zengin edebiliyor. Bunun için ise tek şart var!

 Kargo gemileri zaman zaman deniz kazalarına karışabiliyor, tonlarca ağırlıktaki konteynerler ise okyanuslara ve denizlere dökülebiliyor. 'Bir rastlantı sonucu ele geçen kazanç ya da olanak, beklenmedik kazanç' olarak tanımlanan ‘ganimet’ kelimesi, denizcilik ve balıkçılıkta da denizden bulunan kıymetli şeyleri tanımlıyor. Milyonlarca dolarlık kargo taşıyan devasa gemiler uluslararası ticaretin önemli bir yapı taşı. Ancak herhangi bir kaza sonucu taşıdığı konteynerlerin denize düşmesi de gemiciler ve ticaret yapanlar için sigorta şirketlerinin kapısını çalmak anlamına geliyor. Böyle bir durumda şirketler konteynerlerin ve hatta geminin de kaybedilmesi nedeniyle maliyeti karşılıyor. Her şey bittikten sonra ise konteyner ve diğer değerli ganimetler, kendisini bulacak yeni birilerini bekliyor. Çünkü denizden ne bulursanız, o şey yasal olarak sizin oluyor! Nasıl olduğunu açıklıyoruz.

KONTEYNERLER NEREYE GİDİYOR?

Dünya Denizcilik Konseyi'nin verilerine göre her yıl ortalama bin 500 konteyner deniz kazalarında veya kargo gemilerinden düşerek kayboluyor. Kayıp konteyner sayısının günümüz itibarıyla 12 bin civarı olduğu düşünülüyor. Üstelik tüm bu kayıp konteynerler tuzlu dünya sularının altında duruyor. Konteynerler yüklü oldukları gemiden düştükten hemen sonra batmasa da elbette sonunda ağır hasar alarak hatta içindeki kargolar kurtarılamayarak batıyor. Çünkü konteynerlerin asıl amacı suda yüzmek değil, olası kötü hava koşullarından kargoları korumak. Konteynerlerin batıp batmamasını sağlayan ise tamamen içindeki kargolara bağlı. Eğer suyun kaldırma kuvvetinin yeteceği bir ürün taşıyorlarsa, suya gömülecekleri süre uzuyor. Ancak konteynerler ve kargolar her zaman bu kadar şanslı olmayabiliyor.

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr