CHP'nin önseçim eğilim yoklaması YSK tarafından iptal mi edildi?

TAKİP ET

CHP'nin belediye başkan aday adayları arasında gerçekleştireceği ön seçim ya da diğer ismi ile eğilim yoklaması Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildiği söylentileri yayılmaya başladı. Peki siyasi parti içerisinde ki ön seçim gibi uygulamalara YSK müdahale edebilir mi? İşte detaylar.

CHP'de Merkez Yönetim Kurulu (MYK) yerel seçim gündemiyle toplandı. Akabinde Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda eğilim yoklaması kararı alınan il ve ilçeler de belirlendi.

CHP PM toplantısında eğilim yoklaması kararı alınan il ve ilçeler belli oldu.  Eğilim yoklaması kararı alınan il ve ilçeler şu şekilde;

1-Adana Karataş

2-Afyonkarahisar Bayat

3-Afyonkarahisar Sultandağı

4-Antalya Gazipaşa

5-Balıkesir Sındırgı

6-Çanakkale Merkez Kepez

7-Edirne Havsa

8- Edirne İpsala

9-Eskişehir Beylikova

10-Eskişehir İnönü

11-Eskişehir Mihalgazi

12-Kocaeli İzmit

13-Kocaeli Körfez

14-Muğla Ortaca

15-Muğla Ula

16-Osmaniye Düziçi Yarbaşı

17-Samsun Atakum

18-Samsun İlkadım

19-Sivas Zara

20-Tekirdağ Muratlı

21- Tekirdağ Süleymanpaşa

22- Uşak Banaz

23-Uşak Banaz Kılcasöğüt

EĞİLİM YOKLAMASI (TEMAYÜL) NEDİR?

"Temayül" kelimesi, bir kişinin veya grubun belirli bir yöne, eyleme veya düşünceye eğilimi veya eğilimini ifade eder. Bu kelime, bir şeyi yapma veya tercih etme eğilimi anlamında kullanılır. Temayül, kişisel tercihleri ve düşünce eğilimlerini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.

Temayül yoklaması kimin kime destek verdiğini öğrenmek için yapılan bir oylama şeklidir.

Genelde siyasi partiler tarafından kullanılan bu yöntem seçmenin adaylardan hangisine daha fazla ilgi, meyyal gösterdiğini anlamak için kullanılan bir araştırma yönetimidir.

YSK PARTİ İÇİ SEÇİMLERE KARIŞMAZ

Samsun’da İlkadım ve Atakum ilçeleri için temayül ya da bilinen diğer adıyla eğilim yoklamasının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edildiği öne sürüldü.
YSK, siyasi partilerin belediye başkan aday adayları arasından çıkaracağı adayın belirlenmesi için yapılan parti içi seçimleri karışamaz. YSK sadece partilerin belirlediği belediye başkan adaylarının önceden belirtilen aday belirleme takvimine göre bildirmelerini talep eder.