CHP'li Sezgin Tanrıkulu hakkında savcılığa soruşturma izni verildi

TAKİP ET

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 9 Eylül'de CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, TV100'de yayınlanan bir programdaki konuşması nedeniyle iki ayrı suçtan soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Soruşturma izin talebi dün Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

Bugün açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Sezgin Tanrıkulu hakkında savcılığa soruşturma izni verildiğini" söyledi.

Tunç, "İzin konusu ile ilgili dosya geldi ve izin verildi. Bundan sonraki süreç, Cumhurbaşkanımız Meclis'e sevk edecek" diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu hakkında "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama" ve "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama" suçlarından soruşturma başlatıldığını belirtmişti.

Tanrıkulu, yayında orduyu eleştirmiş ve "TSK'nın yaptığı her şey eleştiriden azade değil. Biz milletvekiliyiz bunları sorgularız" ifadesini kullanmış ve şöyle devam etmişti:

"Bu Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi 12 Eylül'de faşist darbeyi yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz'da darbe girişimi yapan, köyleri yakan... Onlarca faili meçhul cinayet. Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen..."

Milletvekilleri olarak eleştirel yaklaşmaları gerektiğini belirten Tanrıkulu, "Biz soru sorarız, doğru olup olmadığını sorgularız. En azından TSK üzerinden bu tür şaibelerin kalkması amacıyla bunu sorarız… Bu kadar köyü yaktı? Daha yeni Roboski, Uludere oldu..." diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaparak, söylenenleri "iftira" olarak nitelendirdi ve Tanrıkulu'nun ismini vermeden, "Bu iftiraları atanlar, bunlara alet olanlar en hafif tabiriyle gaflet ve dalalet içindedir" dedi.

Tanrıkulu konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, "İnsan haklarını savunurken asla geri adım atmadım, atmam da" mesajını verdi.

Kendisine yönelik "linç operasyonu" yürütüldüğünü söyleyen Tanrıkulu, bunun aslında "geçmişi unutturma operasyonu" olduğunu savundu.