Fiber nedir, fiberoptik kablo nasıldır, biz fiber internet mi kullanıyoruz, fiber optik ne demek?

TAKİP ET

Fiber optik ya da fiber kablo deyimi Türkiye'de çok sık kullanılsa da, aldığımız internet hızına göre aslında fiber optik ya da fiber internet kullanmıyoruz. Evlerimize kadar fiber optik kablo gelse de evimizin ya da binamızın içine bakır kablolar ile internet alıyoruz. Haliyle de bakır kablolarda internet hızını oldukça düşürüyor.

Fiber kablo yeni nesil teknolojinin hayatımıza kazandırdığı bir üründür. Bu kabloların ortasında cam bulunur ve çevresi birkaç kat malzeme ile sıkıca sarılmıştır. Işık iletimi yapmak amacıyla kullanılır. Yüksek performans özelliği nedeniyle eskitip kabloların yerini almıştır.

Longline fiber kablo ile elektriksel parazitlerin oluşması engellenir. Temiz bir iletim sağlanır. Çevre şartları nasıl olursa olsun etkilenmez ve dayanıklılık özelliği ile öne çıkar. Ortamın özellikleri nedeniyle kabloların hasar görmesinden endişe edildiği durumlarda fiber kablo güvenle kullanılabilir.

Fiber Kablo Nedir? Yapısı Nasıldır?

Fiber optik kablo yapısını katmanlarına göre inceleyebiliriz. Öncelikle en iç kısımda ışığın geçtiği bir çekirdek kısmı bulunur. Asıl iletimi sağlayan işte bu çekirdek kısmıdır. Çevresinde ise cam kılıf bulunur. Işığın çekirdek içinde kalması ve doğru bir şekilde iletiminin sağlanması cam kılıf varlığı ile mümkün olur.

En dışta ise plastik kılıf vardır. Yani çekirdeğin etrafı önce cam kılıfla sonra da plastik kılıfla sarılmıştır. Plastik kılıfın amacı dış etkenlere karşı koruyuculuk sağlamasıdır. İşte bu iç katmanlı fiber kaplı, çekirdekten olan iletimin hızlı ve sorunsuz olmasını sağlar. Diğer kablolar ile kıyaslandığında birçok yönden avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Fiber Kablo Kullanım Alanı Nedir?

Longline fiber optik kablo ortasındaki çekirdekten ışık iletimini sağlayan bir teknoloji gerecidir. Cam yani silikadan yapılan fiber kablolar gibi saf cam olmayan yani plastikten yapılan fiber kablolar da vardır. Maliyet anlamında plastik fiber kabloların daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Fiber kablo kullanım alanlarında baktığımızda ise nükleer santraller, trafik kontorlünün sağlanması için gereken sistemler, haberleşme, demiryolları ve havacılık gibi oldukça geniş bir alanın olduğunu görürüz. Yani fiber kablo teknolojisi, birçok alanda hayatı kolaylaştırmaya devam eder. Haberleşme, bunlar arasında en çok bilineni ve duyulanıdır.

Bina içinde iletim sistemi kurulması gerektiğinde, reklam panolarında ya da elektronik aygıtları arasında bağlantı kurmada kullanılabilir. Patch kablo ile bu alanlarda hızlı ve güvenilir iletim sağlamak mümkündür.

Fiber Kablo Avantajları Nelerdir?

Fiber kablo kullanımı öncesinde bakır tel içeren kablo kullanımı vardır. Ancak fiber kablolar sağladıkları birçok avantaj nedeniyle, eski tip kabloların yerine aldı. İsterseniz fiber kablonun sağladığı avantajlar nelermiş, birlikte bakalım.

Diğer kablolara göre daha düşük maliyetlere kablo döşemesi sağlanabilir.

Sinyal kaybı yaşanma ihtimali oldukça düşüktür.

Taşıma kapasitesi fazladır. Bakır tellere göre daha fazla veri, fiber kablolar ile taşınabilir.

Fiber optik kablolar elektrik geçirgen değildir. Bu nedenle yangın çıkarma ihtimali yoktur.

Bir fiber optik kablodaki sinyal, diğer kablodaki ile karışmaz. Böylece net bir iletim sağlanır.

Taşıdığı dijital sinyaller bilgisayar verileri ile uyumludur.

Bakır tellerle kıyaslandığında fiber optik kablolar oldukça hafiftir.

Ancak fiber optik kabloların analog sistemlerle uyum sorunu yaşanabileceği unutulmamalıdır.

Kaynak: https://www.longlinestore.com