Belsoğukluğu ve sifiliz teşhisleri on yıllardır en yüksek seviyesinde

TAKİP ET

İstatistikler, belsoğukluğu vakalarında, pandemiden önce yılda 71.133 teşhisten 2022'de 82.592'ye yükselen kayda değer bir artışa işaret ediyor.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'ndan alınan son veriler, geçen yıl gonore ve frengi teşhislerinin arttığını gösteriyor. Şaşırtıcı bir şekilde, belsoğukluğu oranları, kayıtların başladığı 1918'den bu yana en yüksek seviyede.

Belsoğukluğu, pandemiden önce yılda 71.133 teşhisten 2022'de 82.592'ye yükseldi. Şu anda klamidyanın ardından en sık teşhis konulan ikinci CYBE. 15-24 yaş arası insanlarda belsoğukluğu oranları 2021'de bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıktı. 2000'li yılların başında Birleşik Krallık'ta neredeyse hiç olmayan frengi, 2022'de 8.692 tanıya yükseldi.

Bu cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların her ikisi de Victoria toplumu tarafından biliniyordu. Frengi, neden olduğu gözle görülür ve zayıflatıcı semptomlar nedeniyle özellikle korkuluyordu. Ancak testlerin ve antibiyotik tedavisinin ortaya çıkışı, çoğu insanın bunları ve oluşturabilecekleri riskleri unuttuğu anlamına geliyor.

HANGİ SEMPTOMLARA NEDEN OLURLAR?

Gonore, erkeklerde üretra, testisler, prostat ve anüsü, kadınlarda vajina, serviks, rahim ve anüsü enfekte eden gonokok adı verilen küçük yuvarlak bir bakteriden kaynaklanır. Korunmasız seks sırasında bir kişiden diğerine geçer.

Tedavi edilmezse, irin dolu bir akıntıya veya penisten “damlamaya” ve idrar yaparken şiddetli ağrıya neden olur. Kadınlarda semptomlar daha az belirgin olabilir, ancak sulu, yeşil, sarı veya bazen kanlı vajinal akıntı ve idrar yaparken ağrı içerir.

Enfeksiyon rahim ve yumurtalıklara yayılırsa, bu pelvik inflamatuar hastalığa neden olur. Semptomlar ateş ve karın ağrısını içerir. Pelvik inflamatuar hastalık tedavi edilebilir, ancak enfeksiyon yatıştıktan sonra bile doğurganlık sorunları ve dış gebelik olasılığının artması gibi uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilir.

Gonore eskiden antibiyotiklerle kolayca tedavi edilirdi. Ancak son on yılda, dünya çapında (Birleşik Krallık dahil) aşırı derecede ilaca dirençli birkaç suş tespit edildi ve bu da bazı enfeksiyonların tedavi edilmesini zorlaştırıyor. İlaca dirençli suşlar, bir enfeksiyon kısmen yanlış antibiyotikle tedavi edildiğinde veya kişi enfeksiyon tamamen ortadan kalkmadan tedaviyi durdurursa ortaya çıkabilir. Belsoğukluğunun 19. yüzyılda olduğu gibi bir kez daha tedavi edilemez hale gelmesi gibi gerçek ve korkutucu bir risk var.

Bu nedenle, herhangi bir semptom yaşıyorsanız teşhis ve tedavi edilmeniz önemlidir. Mevcut tedavi, enfeksiyonun ortadan kaldırılmasını sağlamak için yakın takibin yanı sıra tek bir antibiyotik enjeksiyonunu içerir.

FRENGİ

Frengi, gonoreden çok daha az yaygındır, ancak çok daha fazla zarara neden olabilir.

Enfeksiyona Treponema pallidum adı verilen küçük bir spiral bakteri neden olur. Tedavi edilmeyen bu bakteri vücutta kalır ve enfeksiyondan 20 yıl veya daha uzun süre sonra oluşabilecek komplikasyonlara neden olabilir.

Ayrıca anne karnında anneden bebeğe geçebilir ve ölü doğum veya doğuştan frengiye neden olabilir. Bu, çocuğun sifiliz ile enfekte olarak doğduğu ve çocuklukta enfeksiyonun hoş olmayan komplikasyonlarını geliştirebileceği anlamına gelir. Birleşik Krallık'taki her hamile kadın sifiliz taramasından geçirilir. Tespit edilirse anne tedavi edilecek ve bu da bebeği zarar görmekten koruyor.

Frengi, hastalığın üç aşamasına neden olur. İlk aşama, cinsel organlarda veya enfekte bölgede ağrısız bir yumru veya ülserdir. Bu genellikle birkaç hafta içinde geçer. İkinci aşama, bazen boğaz ağrısı ve şişmiş lenf bezleri ile birlikte tüm vücut döküntüsüdür. Kişi enfekte ve bulaşıcı kalsa da, bu semptomlar tedavi olmaksızın da düzelebilir. Hastalık artık hiçbir belirti göstermeden vücutta kaldığı gizli bir aşamaya giriyor. Yine de cinsel partnerlere veya hamile kadınlardan bebeklerine geçebilir.

FRENGİ BİR DİZİ SEMPTOMA NEDEN OLUR

Tedavi edilmeyen enfekte kişilerin yaklaşık üçte birinde hastalık, üçüncül sifilizin üçüncü aşaması olarak birkaç yıl sonra geri dönebilir. Bu, etkili tedaviden önceki yıllarda korkulan bir dizi semptoma neden olur - deri ve kemik şekil bozuklukları, sinir ağrısı, kalp problemleri, sağırlık, körlük, bunama ve yürüme güçlüğü ve idrar kaçırma gibi diğer nörolojik semptomlar dahil.

Neyse ki, sifiliz penisilin veya benzeri antibiyotikler kullanılarak hala çok iyi tedavi edilebilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bir vaka teşhis edildikten sonra, yalnızca etkilenen kişiyi iyileştirmek için değil, aynı zamanda cinsel eşlerin izini sürmek ve taramak için - gerekirse yıllar öncesine kadar - büyük çaba harcanır.

ORANLAR NEDEN ARTTI?

İngiltere'de sifiliz ve gonore oranlarının neden bu kadar hızlı arttığı tam olarak açık değil. Kısmen, pandemi yıllarının getirdiği kısıtlamalardan bir "geri dönüş" ve insanların o dönemde teşhis ve tedaviye eskisi kadar kolay erişememesinden kaynaklanıyor olabilir.

Gençler de pandemi sırasında cinsel eğitimden mahrum kalmış olabilir ve kendilerini cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı nasıl düzgün bir şekilde koruyacaklarını bilemeyebilirler.

İngiltere'deki cinsel sağlık hizmetlerinde de fon kesintileri yaşanmıştır - bu da bazı kişilerin cinsel sağlık danışmanlığı, teşhis ve tedaviye erişimini zorlaştırmaktadır. Veriler, özellikle gonore oranlarının, cinsel sağlık hizmetlerinin finansmanındaki değişiklikler de dahil olmak üzere sosyal ve politik değişimlere duyarlı olduğunu göstermektedir.

KENDİMİ KORUMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?

Kendinizi ve partnerlerinizi belsoğukluğu veya frengiye karşı korumanın en iyi yolu, yeni bir ilişkiye başlamadan önce test yaptırmak ve yeni veya rastgele cinsel partnerlerle prezervatif kullanmaktır.

Endişelendiğiniz bir semptomunuz varsa kontrol ettirin. Belsoğukluğu ve frengi için kendi kendine test kitleri bazı bölgelerde çevrimiçi olarak mevcuttur veya tercih ederseniz bir cinsel sağlık kliniğine gidebilirsiniz.

Bir ortak veya klinik tarafından bu enfeksiyonlardan birinin teşhis edildiği bir kişiyle temas halinde olduğunuz size bildirilirse, tarama ve gerekirse tedavi için bir kliniğe gidin.

Hem sifiliz hem de belsoğukluğu teşhis edildikten sonra hala tedavi edilebilir olduğu için şanslıyız. Ancak onlar hakkında bilgi sahibi olmak ve derhal test edilip tedavi edilmek önemlidir.