ABD bunu konuşuyor; Biden bunadı mı?

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü akşam saatlerinde Amerikalılara hitaben yaptığı konuşmada, gizli belgeleri yanlış kullandığına dair saatler önce yayınlanan bir rapordaki sert yorumlara yanıt vermek adına zihinsel yeterliliğini savundu. Beyaz Saray'dan canlı yayına katılan Biden, raporda yer alan oğlu Beau'nun 2015'teki ölüm tarihini ve hayatındaki diğer önemli anları bile hatırlayamadığı iddiasına öfkelendi.

Biden, "Hafızam gayet iyi" dedi.

"Oğlumun ne zaman öldüğünü hatırlamadığıma dair bir atıf bile var. Ne cüretle bunu gündeme getirir?”

Biden duygularını dizginlemek için gözle görülür bir mücadele verdiğini söyledi.

Özel danışman Robert Hur'un raporu Biden için aslında iyi bir haber sayılmalıydı.

Bu rapor Biden’ın Barack Obama döneminde başkan yardımcısıyken kullandığı gizli belgeleri özel evinde ve eski ofisinde saklamasında herhangi bir suç unsuru bulunmadığını ortaya koydu.

Bu durum, 2021'de Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra çok miktarda çok gizli belgeyi almak ve daha sonra bunları geri alma girişimlerini engellemekle suçlanan Biden'ın Kasım ayındaki muhtemel rakibi Donald Trump'a yönelik ayrı bir cezai soruşturmayla keskin bir tezat oluşturuyor.

Ancak Hur, seçimlere sadece dokuz ay kala, 81 yaşındaki Demokrat'ın "iyi niyetli, hafızası zayıf yaşlı bir adam" gibi göründüğünü söyleyerek siyasi bir bomba patlattı.

Hur, Biden'ın zihinsel kapasitesinin düşüklüğü göz önüne alındığında, bir jürinin onu hiçbir durumda evrak suçlamalarından suçlu bulamayacağını söyledi.

Resmi açıklamalarının ardından Beyaz Saray'da gazeteciler tarafından bu yorumu sorulan Biden şunları söyledi: "Ben iyi niyetliyim, yaşlı bir adamım ve ne yaptığımın farkındayım."

"Ben başkanım ve bu ülkeyi yeniden ayağa kaldırdım, Başkan olduğumdan beri neler yaptığıma bir bakın."

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ve diğer üst düzey Cumhuriyetçi liderler Hur'un raporunu "son derece kaygı verici" olarak nitelendirdi ve Biden'ın başkanlık için "uygun olmadığını" gösterdiğini söyledi.

Liderler yaptıkları açıklamada "Gizli bilgileri yanlış kullanmaktan sorumlu tutulamayacak kadar aciz bir adam kesinlikle Oval Ofis için uygun değildir" dediler.

Biden Perşembe günü erken saatlerde Hur tarafından herhangi bir yasal konuda temize çıkarılmasının "bu konunun artık kapandığı" anlamına geldiğini ilan etmişti.

Ancak, Biden'ın son derece alışılmadık bir şekilde, son dakikada televizyon konuşması planlamasının da gösterdiği gibi, bunun doğru olmadığı açıktı.

Biden uzun zamandır sağ kesimden ve kendi partisinden bazılarının başkan olmak için çok yaşlı olduğu yönündeki saldırılarıyla mücadele ediyor. ABD demokrasisi için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu söylediği Trump'a karşı Kasım ayındaki seçimlere hazırlanan Biden, uzun deneyimi ve Covid sonrası hızla toparlanan ekonomiyi yönetmesi üzerinden bir kampanya yürütüyor.

Akşam geç saatlerde yaptığı açıklamalarda "ABD'de başkan olmak ve işi bitirmek için en nitelikli kişi benim" dedi.

Ancak Hur'un raporundaki sert yorumlarının etkisinden kurtulması oldukça zor olacak.

Biden da bir muhabirin İsrail'in Gazze'deki savaşıyla ilgili sorusunu yanıtlarken bir an için Meksika ile Mısır'ı birbirine karıştırarak kendini zor duruma düşürdü.

Hur, başkanın Delaware'deki evinde ve eski bir ofisinde gizli materyallerin bulunmasının ardından geçen yıl Biden'ın başsavcısı Merrick Garland tarafından atanmıştı.

388 sayfalık raporda, Biden'ın başkan yardımcılığından ayrıldıktan sonraki dönemde -2020'de Trump'ı yenerek başkan olmasından çok önce- "gizli materyalleri kasıtlı olarak sakladığı ve ifşa ettiği" ifade ediliyordu.

Daha önce Trump tarafından Maryland eyaletinin baş savcısı olarak aday gösterilen Hur, Afganistan'daki askeri ve dış politika ve diğer konularla ilgili belgelerin FBI ajanları tarafından ele geçirildiğini söyledi.

Ancak Hur, "Kanıtların mahkumiyet için yeterli olmadığı sonucuna vardık ve Sayın Biden'ın gizli Afganistan belgelerini saklaması nedeniyle yargılanmasını tavsiye etmeyi reddediyoruz" dedi.

Hur daha sonra şunları söyledi: "Bir jüriyi, seksenli yaşlarına merdiven dayamış eski bir başkan olan Biden'ı kasıt gerektiren ciddi bir suçtan mahkum etmeye ikna etmek zor olacaktır."

Beyaz Saray özel danışmanı Richard Sauber ve Biden'ın kişisel avukatı Bob Bauer yorumları "ne doğru ne de uygun" olarak değerlendirdi.

Hur'a yazdıkları mektupta "Raporda tanıklar arasında sıkça rastlanan bir durum olan yıllar önceki olayları hatırlayamama durumunu tanımlamak için son derece önyargılı bir dil kullanılıyor" dediler.

"Bu tür yorumların bir Adalet Bakanlığı raporunda yeri yoktur."

Kaynak: Mepa News